NATJEČAJ ZA POSAO

EU traži razbijače Putinovih mitova; plaća 33.000 kuna

22.04.2015 u 11:04

Bionic
Reading

Europska unija regrutirat će nekolicinu stručnjaka čija će jedina zadaća biti borba protiv ruske antizapadne propagande. U natječaju za posao, odaslanom 20. ožujka veleposlanstvima svih država članica EU-a u Bruxellesu, navodi se da će njihov zadatak biti 'ispravak i provjera činjenica u dezinformacijama/mitovima'

Posao će uključivati i 'razvoj i redovito ažuriranje EU narativa putem ključnih poruka/linkova, članaka, kolumni, brojčanih pokazatelja i infografika, s naglaskom na obavijesti o prednostima Istočnog partnerstva'.

Istočno partnerstvo politika je EU-a za jačanje trgovine i političkih veza sa šest bivših sovjetskih država: Ukrajinom, Moldavijom, Bjelorusijom, Gruzijom, Armenijom i Azerbajdžanom.

Ciljani stručnjaci moraju poznavati ruski jezik i 'analizirati/nadzirati izvještavanje o politikama EU-a' u medijima na ruskom, a na istom jeziku pripremat će i press materijale. Zaposlit će se na početni rok od godinu dana, a plaća će im biti minimalno 4.350 eura mjesečno (oko 33.000 kuna). U opisu posla stoji da bi trebali imati medijskog iskustva, a obavezno je snalaženje u društvenim medijima, prenosi EUobserver

Europski čelnici u ožujku su zadužili vanjskopolitičku službu EU-a da se suprotstavi ruskoj kampanji širenja dezinformacija. Poručili su da EU do lipnja treba zgotoviti akcijski plan strateškog komuniciranja podrške slobodi medija. Uspostava komunikacijskog tima prvi je korak u tom smjeru.

Ruska medijska mašina upregnuta je u četvrtak, 16. travnja, kada je predsjednik Vladimir Putin održao svoju redovitu godišnju konferenciju za javnost na kojoj je odgovarao na pitanja građana. Govoreći o sankcijama Zapada protiv Rusije, ustvrdio je da su EU i SAD nametnuli sankcije kako bi 'ograničili rast ruskog gospodarstva i da one nemaju nikakve veze sa sukobima u Ukrajini jer ruska vojska nije u Ukrajini'. Konferenciju je prenosila državna televizija RT, s godišnjim proračunom od 300 milijuna dolara, 2.000 zaposlenih u 16 zemalja i programima na engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom jeziku.

Više o toj temi možete doznati ovdje