TRAŽE SVOJU DRŽAVU

Naoružani Kosovari zauzeli policijsku postaju u Makedoniji

21.04.2015 u 18:43

Bionic
Reading

Četrdesetak naoružanih napadača noćas je zauzelo policijsku postaju u makedonskom selu Gošince pokraj granice s Kosovom, izvijestio je makedonski MUP

Policajcima su zaplijenili oružje i, uz prijetnju smrću, dali im pola sata da napuste postaju. Selo je nastanjeno Albancima i bilo je središte pobune protiv središnje vlasti 2001. godine, piše HRT.

'Napadači su razoružali policajce i stavili im lisičine. Jednoga su i pretukli te cijeli događaj snimili. Vođa im se obratio na albanskom, a imali su i prevoditelja, koji je loše govorio makedonski. Rekli su da pripadaju Oslobodilačkoj vojsci Kosova i da žele svoju državu u Makedoniji', izjavio je Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonskog MUP-a.

'Želimo svoju državu, ne želimo Ohridske ugovore. Više ne smijete dolaziti k nama. Ako ponovno nekoga uhvatimo, likvidirat ćemo vas sve', izjavili su.

Izvršni direktor Makedonskog centra za društvena istraživanja Suad Missini kaže da incident većinu Makedonaca nije iznenadio. Ne vjeruje da može eskalirati u ozbiljniji sukob.

'Postoje dva interesantna detalja kada se događaju takvi incidenti u Makedoniji. Premijer je uvijek izvan zemlje a gen. Stojanče Angelov otkrio je na mitingu prije mjesec dana kako ima informacije da je vladajuća stranka platila dva milijuna eura za ovakav incident', naveo je Missini.

Napadači su napustili mjesto incidenta, a pripadnici policije osiguravaju teren.