IMIGRANTI BEZ IZLAZA

'Plan EU-a je nepravedan, represivan i kriminalan'

21.04.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Mjere koje Europska unija planira uvesti zbog imigrantske krize, prema mišljenju UN-ovog povjerenika za ljudska prava Zeida Raida al Huseina, bešćutne su i prijete pretvaranjem Mediterana u grobnicu. Hrvatski stručnjak za pitanja migracija Mitre Georgiev, koji u CMS-u radi na Programu borbe protiv rasizma i ksenofobije, u sklopu kojeg se brine i za azil odnosno ljudska prava migranata, smatra da su najavljene mjere EU-a nepravedne, represivne i kriminalne

Podsjetimo, na jučerašnjem izvanrednom okupljanju ministara vanjskih i unutarnjih poslova EU-a donesen je plan od 10 točaka o izvanrednom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemlju. Stotine ilegalnih imigranata, mahom iz ratom zahvaćene Libije, Sirije i Iraka te krizne Etiopije, dnevno gube živote dok se uz pomoć krijumčara ljudima pokušavaju dokopati Europske unije.

Neke od mjera su pojačano financiranje Frontexa radi čuvanja morskih granica EU-a, pojačana borba protiv krijumčara ljudima, blokada putova kojima se koriste migranti, sustavno uzimanje otisaka prstiju svih migranata poslije njihovog dolaska u EU te program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren status izbjeglica.

Georgiev iz Centra za mirovne studije (CMS) upozorava kako se takvim mjerama uopće ne pokušava odgovoriti na pitanja i izazove koji su se stvorili masovnim priljevom izbjeglica prema zemljama EU-a, već se represivnim mjerama pokušava zaštititi tlo EU-a od novih imigranata.

'Te mjere ojačat će trend kriminalizacije migranata u Europi, a on je i doveo do ovakvih tragedija jer su ljudi u nevolji ostavljeni na milost i nemilost krijumčara ljudima. Taj trend prisutan je i u hrvatskom zakonodavstvu pa smo u situaciji da je od 2004. samo 140 izbjeglica u Hrvatskoj dobilo azil ili supsidijarnu zaštitu', kaže Georgiev.

Namjera da se migrante silom vraća u zemlje iz kojih su došli, iako su u tim zemljama izloženi nesigurnosti, ratnim stradanjima ili torturi, nije u skladu s međunarodnim konvencijama koje štite ljudska prava migranata i neke zemlje EU-a već su vukle takve poteze te gubile slučajeve na Europskom sudu za ljudska prava. No to ih ne sprečava da i dalje postupaju isto i takve će mjere samo ojačati. Georgiev naglašava kako Europsko vijeće nikad, nažalost, nije iskoristilo mogućnost koja mu stoji na raspolaganju - da ljudima koji dolaze iz određenog kriznog/ratnog područja, bez pojedinačnih provjera, omogući zaštitu na određeni vremenski rok.

Uvjeren je da Hrvatska može i mora primiti više migranata, iako nas se smatra prvenstveno tranzitnom zemljom.

I dok se čekaju odluke sa summita europskih šefova država i vlada, koji će se održati u četvrtak, australski premijer Tony Abbott savjetuje im da slijede nehuman primjer njegove zemlje i odbiju sve migrante pristigle morem kako si se spriječile brodolomne drame poput one koja se dogodila u nedjelju, kada je poginulo 800 ljudi.

'Stotine, možda i tisuće osoba utopile su se pokušavajući doprijeti iz Afrike do Europe. Jedini način sprečavanja takvih tragedija jest prekinuti dolazak takvih brodova', poručio je okrutni Abbott.