OTKRIĆE NJEMAČKOG SPIEGELA

'Mozak' Islamske države bio je špijun Sadama Huseina

20.04.2015 u 21:49

Bionic
Reading

Samir Abd Muhamed al Klifavi, jedan od glavnih obavještajaca ubijenog iračkog predsjednika Sadama Huseina, osmislio je kako će Islamska država preuzeti sjever Sirije i u toj zemlji uspostaviti kalifat, otkriva njemački Spiegel. Ovaj tjednik posjeduje dokumentaciju pronađenu u Siriji, a ona svjedoči o pomnom planiranju organizacijske strukture IS-a

Ogorčen američkom invazijom na Irak, Al Klifavi odlučio je organizirati pobjedničku Islamsku državu, pri čemu je rukom ispisao 31 stranicu paklenog plana za uspostavu kalifata u Siriji. Al Klifavi bio je brigadir u obavještajnoj službi Huseinovog zrakoplovstva, a koristio se pseudonimom Haji Bakr, navodi Spiegel. Ubijen je u borbi sa sirijskim pobunjenicima u siječnju 2014.

Njegova metodologija preuzimanja sjeverne Sirije uključivala je obavještajni nadzor, špijunažu, ubojstva i otmice – sve izbrušeno u obavještajno-sigurnosnom aparatu Sadama Huseina.

Bakr je bio bez posla pune tri godine, nakon što su američke vlasti 2003. raspustile iračku vojsku. Od 2006. do 2008. navodno je bio zatočen u američkim zatvorima, uključujući Abu Ghraib, a 2010, zajedno s grupicom bivših iračkih obavještajaca, imenovao je Abua Bakra al Baghdadija vođom Islamske države. Dvije godine kasnije otputovao je u sjevernu Siriju kako bi na licu mjesta nadgledao provedbu svog plana. Ondje su uz prekaljene borce, Čečene i Uzbeke, pristizale i 'novajlije' iz Saudijske Arabije, Tunisa i Europe.

'Ono što je Bakr stavio na papir, stranicu po stranicu, s pomno određenim pojedinačnim odgovornostima i dužnostima, predstavljalo je ništa manje od programa preuzimanja… Nije to bio vjerski manifest, već precizan tehnički plan 'Islamske obavještajne države' – kalifat predvođen organizacijom koja sliči na zloglasnu istočnonjemačku obavještajnu službu Stasi', piše Spiegelov novinar Christoph Reuter

Irački novinar Hišam al Hašimi, čiji je rođak bio u službi Bakra, tvrdi da nije riječ o rigidnom radikalu, već prije o nacionalistu. Čini se da se tajna uspjeha Islamske države krije u kombinaciji suprotnosti – fanatične vjere jedne skupine i hladne računice druge skupine, predvođene Bakrom.

Spiegel navodi da je pribavio dokumentaciju nakon poduljih pregovora s pobunjenicima iz sirijskog Alepa, a oni su do nje došli nakon što je Islamska država početkom 2014. istjerana iz svog tamošnjeg sjedišta.

Više o toj temi možete pročitati ovdje