21 OSOBA POGINULA

Žestoke borbe u okolici Tripolija

18.04.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Najmanje 21 osoba ubijena je u petak u borbama u blizini Tripolija, priopćili su u subotu rano ujutro vojni izvori, dok se istodobno odvijaju pregovori izaslanstava dvaju rivalskih libijskih parlamenata koji se pod okriljem UN-a vode u Maroku kako bi se okončalo nasilje u toj zemlji.

Vladine snage koje priznaje međunarodna zajednica porazile su borce koalicije milicija Fajr Libija u Tažuri, 30 km od libijske prijestolnice. Vladine snage napale su kamp ove koalicije u novom pokušaju da preuzmu potpunu kontrolu nad Tripolijem.

"Četrnaest vojnika, četiri pripadnika milicija i jedna žena ubijeni su u Tažuri", kazao je za France Presse jedan provladin vojni izvor, dodajući da je žena slučajno pogođena te da su još 24 osobe ranjene.

Libija ima dvije vlade i dva parlamenta otkako su u kolovozu milicije zaposjele Tripoli te se priznata vlada povukla na istok zemlje.

Nakon dva sastanka u ožujku pregovori između dvaju rivalskih libijskih parlamenata pokrenuti su ponovno u četvrtak u Shiratu, u blizini Rabata.

Teška situacija s ilegalnim imigrantima na Sredozemlju, kojih je sve više i od kojih su brojni stradali u pokušaju da se dohvate talijanske obale, ne može se riješiti drugačije nego stabilizacijom situacije u Libiji, složili su se u petak u Washingtonu talijanski premijer Matteo Renzi i američki predsjednik Barack Obama naglasivši da je jedino rješenje "mir u Libiji i stabilnost libijskih institucija".

Inzistirajući na potrebi koordiniranog međunarodnog djelovanja Renzi je istaknuo da oko 90 posto ilegalne imigracije iz Afrike dolazi u Italiju preko Libije.

Predsjednik Obama kazao je pak da su SAD zabrinute osnivanjem područja koje kontroliraju terorističke skupine te da "organizacija Islamska država želi iskoristiti kaos u Libiji kako bi tamo postavila svoje ljude". Koordinacija s Italijom i drugim ključnim partnerima biti će jako važna, kazao je Obama dodavši da se taj problem "ne može riješiti s nekoliko napada bespilotnim letjelicama ili nekoliko vojnih operacija".