'ZEMLJA KOJA RADO POMAŽE'

Povjerenik EU-a zahvalio Hrvatskoj na solidarnosti

17.04.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Hrvatska je važan europski partner koji sudjeluje u pružanju pomoći stradalima od prirodnih katastrofa čak i kad sama strada, rekao je u petak u Zagrebu europski povjerenik Kristos Stilianides nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić

Nakon lanjskih poplava u svibnju Hrvatska je pružila humanitarnu pomoć poplavljenoj Srbiji i Bosni i Hercegovini.

'Europska je solidarnost potrebnija nego ikad, a Hrvatska se lani, kad je i sama bila poplavljena, pokazala kao zemlja koja će rado pomoći i na tome smo joj zahvalni', rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim stanjima.

'Ništa ne može zamijeniti spremnost', rekao je povjerenik koji popodne ide u Gunju vidjeti kako se oporavlja područje lani u svibnju pogođeno poplavom. 'Svaka katastrofa pokazuje koliko smo svi ranjivi', dodao je.

Europska je unija važan faktor u pružanju pomoći diljem svijeta, od Južnog Sudana do zemalja pogođenih ebolom, 'ali i naši su resursi ograničeni pa se moramo truditi da pomažemo efikasno', rekao je i dodao da se Hrvatska u tome pokazuje kao 'ključan partner'.

Pusić je rekla kako su Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina zajednički prijavile prekogranični dugoročni projekt trajne obrane od poplava koji je 'na dnevnome redu' Unije.