DOK SVETA STOLICA ŠUTI

Francuska ne odustaje od gay veleposlanika u Vatikanu

15.04.2015 u 22:16

Bionic
Reading

Francuska neće odustati od nominacije otvorenog homoseksualca Laurenta Stefaninija za veleposlanika u Vatikanu, prenosi BBC u srijedu. 'Francuska je izabrala svog veleposlanika u Vatikanu. Izbor je Stefanini i to ostaje francuski prijedlog', kazao je glasnogovornik Stephane Le Foll

Tri mjeseca pošto je Pariz predložio 55-godišnjeg Stefaninija, Vatikan se i dalje ne izjašnjava, ističe BBC i podsjeća da je bivši šef protokola Elizejske palače i svojedobno drugi čovjek francuskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici homoseksualac.

Sveta Stolica nikada ne odbija stranog veleposlanika, već jednostavno ne odgovara, šuti, sve dok država koja šalje svoga diplomatskog predstavnika ne shvati da bi trebala poslati nekog drugog.

Stefanini je imenovan 5. siječnja, a Vatikan obično odgovori u roku od šest tjedana. Imenovanje homoseksualca za veleposlanika je svojevrsni lakmus test za papu Franju koji se pokazao liberalnijim prema homoseksualnosti, a svojedbno je kazao: 'Tko sam ja da sudim gay osobama?'

Francuska opisuje Stefaninija kao 'jednog od naših najboljih diplomata'. Stefanini je vjernik i za ambasadorsko mjesto dobio je i potporu Francuske biskupske konferencije.

Francuska je legalizirala istospolni brak 2013., uz protivljenje Katoličke Crkve.