60. ROĐENDAN NR KINE

Jintao: Samo socijalizam može spasiti Kinu

01.10.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Treća svjetska gospodarska sila, Narodna Republika Kina danas proslavlja šezdesetu godišnjicu vladavine komunističkog režima brojnim manifestacijama, među kojima je velika vojna parada u kojoj sudjeluje najmanje 200.000 osoba, a navečer će se održati spektakularni vatromet, prenose agencije

PEKING - Osam tisuća pripadnika kineske vojske i paravojnih snaga prodefiliralo je avenijom Chang'an (Vječni mir), do odredišta - Trga Tiananmen, dok su ih nadlijetali vojni zrakoplovi.

Najbrojnija vojska u svijetu prvi je put javno pokazala novo oružje, poput interkontinentalnih balističkih raketa Dongfeng-31 A, koje mogu nositi nuklearne bojne glave i, kako tvrde stručnjaci, u stanju su dosegnuti udaljenost od 11.000 km, što znači i teritorij Sjedinjenih Država.

Tijekom vojne parade pred najvišim kineskim dužnosnicima prikazane su 52 vrste oružanih sustava, poput borbenih tenkova, protuzračnog topništva, bespilotnih letjelica, borbenih helikoptera, treće generacije borbenih zrakoplova tipa J-10 ili zrakoplova sa sustavima za razno uzbunjivanje, navodi AP.

U govoru održanom pred Vratima nebeskog mira, gdje je Mao Zedong prije 60 godina udario temelje Narodnoj Republici Kini, aktualni kineski predsjednik Hu Jintao govorio je o ponovnom rođenju Kine.

"Socijalistička Kina, suočena s izazovima modernoga svijeta i budućnosti, čvrsto se drži na istoku. Razvoj i napredak nove Kine u proteklih 60 godina, dokaz je da samo socijalizam može spasiti Kinu i da samo reforma i otvaranje Kine mogu zajamčiti razvoj naše zemlje, socijalizma i marksizma", rekao je Ju Hintao.

U doba ekonomske krize i unutarnjih napetosti, osobito nedavnih krvavih sukoba u sjeverozapadnoj pokrajini Xinjiangu ili prošle godine na Tibetu, kineski vođe svijetu žele prikazati jedinstvo i snagu zemlje, ocjenjuje Reuters.

U defileu je sudjelovalo najmanje 100.000 osoba, a posebno iznenađenje bile su vojnikinje odjevene u crvene, maslinasto zelene i kratke crvene suknje i bijele čizme. Zanimljivo je da su borbenim zrakoplovima koji su nadlijetali vojnu paradu također upravljale žene piloti. Sudionici mimohoda nosili su velike portrete raznih kineskih vođa od Mao Zedonga do Hu Jintaoa s parolama poput "Živjela Maova misao", "Poduprijeti teoriju Denga Xiaopinga" i "Socijalizam je dobar". Među brojnim sudionicima parade bili su i poznati kineski sportaši poput Liu Xiang i Li Ning koji su pozdravili okupljenu masu iz vozila posvećenog Olimpijskim igrama u Pekingu.

Dolazak u središte Pekinga, grada u kojemu živi 17 milijuna stanovnika, zabranjen je već od srijede navečer, a pristup Trgu Tiananmen, imali su samo pozvani, među kojima i strani diplomati.

Zamjenik aktualnog čelnika bivše britanske kolonije Hong Konga, Donalda Tsanga koji je proslavi velike obljetnice nazočio u Pekingu, Wong Yan Lung je na svečanom obilježavanju u Hong Kongu izjavio kako je Kina pokretač globalnog ekonomskog rasta.

"Globalni financijski tsunami ističe važnost Kine kao pokretača globalnog ekonomskog rasta te djeluje poput stabilizatora usred financijskih turbulencija u svijetu", kazao je Wong, dodavši kako je se svijet u posljednjih nekoliko godina "divi kineskome narodu", osobito nakon organizacije Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u kineskoj prijestolnici, prenosi dpa.