POVRATAK TEMELJIMA

Papa proglasio izvanrednu Svetu godinu

11.04.2015 u 23:45

Bionic
Reading

Papa Franjo proglasio je u subotu izvanrednu Svetu godinu koja počinje od prosinca za koju je rekao da će vratiti Katoličku crkvu i njezinih 1,2 milijarde sljedbenika temeljima usredotočujući ih na potrebu da pokažu milosrđe prema drugima

U svečanosti održanoj u Bazilici sv. Petra ispred Svetih vrata, masivnih brončanih vrata ukrašenih pločama koje prikazuju ljudske grijehe i Božje milosrđe, Papa je predstavio kardinalima dokument poznat kao papska bula.

Papinska bula ocrtala je Papinu viziju za Svetu godinu, jedan od najvažnijih Crkvenih događaja, koji je proglasio u iznenađujućoj objavi prošloga mjeseca.

Sveta godina obično se održava svakih 25 godina osim ako papa proglasi izvanrednu kako bi privukao pozornost na neko posebno pitanje. Sljedeća je bila planirana za 2025.

'Vrijeme je da se vratimo temeljima i da podnesemo slabosti i muke naše braće i sestara', napisao je Franjo u buli naslovljenoj Lice milosrđa na latinskom.

U propovijedi nakon svečanosti Franjo je rekao kako je Sveta godina nužna 'jer je Crkva, u ovo doba velike povijesne promjene, pozvana ponuditi više jasnih znakova nazočnosti i blizine Božje'.


Tijekom zadnje Svete godine, ili Jubileja, 2000., milijuni hodočasnika došli su u Rim kako bi sudjelovali u vjerskim svečanostima.

Papinska bula nagovijestila je da Franjo namjerava usredotočiti ovaj Jubilej na mnoge od tema bitnih za njegovo papinstvo, među kojima i da Crkva treba biti siromašna i da je njezina misija služiti siromašne.

Sveta godina počinje 8. prosinca ove godine a završava 20. studenog 2016.

Tijekom Jubileja, Sveta vrata na Bazilici sv. Petra, koja su inače zazidana, otvorena su kako bi hodočasnici mogli proći kroz njih.

Tijekom Jubileja ona će postati 'Vrata milosrđa kroz koja će onaj koji uđe iskusiti Božju ljubav koja tješi, oprašta i ulijeva nadu', napisao je Papa.

Sveta vrata drugih rimskih bazilika će isto tako biti otvorena kao i u crkvama i svetištima diljem svijeta u "znak zajedništva cijele Crkve".