USPJEŠNO INTEGRIRANI

Hrvatima u Makedoniji nedostaje novčana potpora

05.10.2009 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvati u Makedoniji uspješno su integrirani u makedonsko društvo, ali njihove udruge još ne dobivaju dostatnu novčanu potporu makedonskih vlasti, zaključak je sastanka zastupničke skupine makedonskog parlamenta za suradnju s Hrvatskim saborom održana u Skopju

SKOPJE - Na sastanku makedonskih parlamentaraca, na kojemu je bilo riječi o provedbi ugovora između Hrvatske i Makedonije o uzajamnoj zaštiti prava nacionalnih manjina, sudjelovali su i hrvatski veleposlanik u Makedoniji Ivo Kujundžić i izaslanstvo Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Veleposlanik Kujundžić opisao je pritom mjere kojima Republika Hrvatska podupire makedonsku manjinu u Hrvatskoj.

Podsjetio je da Hrvatska i prije, a posebice nakon potpisivanja ugovora o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina 2007., nastoji omogućiti sva manjinska prava Makedoncima u Hrvatskoj, a za očuvanje jezika i kulture makedonska zajednica dobiva novac od države i županija, objasnio je Kujundžić.

Snježana Trojačanec, predsjednica Zajednice Hrvata u Makedoniji, na sastanku je upozorila da njezina udruga još nije imala koristi od potpisivanja ugovora.

"Hrvati su svagdje srdačno primljeni i odani građani Makedonije. Oni istodobno čine sve kako bi sačuvali kulturne tradicije svoje prve domovine... No za sve to potreban je novac", naglasila je Trojačanec.

Podsjetila je da su Hrvati u Makedoniji dobili novac za pojedine projekte, ali još nije sustavno riješeno financiranje zajednice i njezinih podružnica diljem Makedonije.

Predsjednica zastupničke skupine makedonskog parlamenta za suradnju s Hrvatskim saborom Blagorodna Dulić izrazila je zadovoljstvo što Hrvati u Makedoniji nemaju drugih teškoća osim novćčanih. Pohvalila je bogatu djelatnost hrvatske zajednice u očuvanju svojih korijena i najavila kako će se zauzeti da se riješi pitanje njezina financiranja.

Po prošlom popisu pučanstva, u Makedoniji živi 2600 Hrvata, od kojih je 1300 učlanjeno u Zajednicu Hrvata u Makedoniji.