USKRSNA MISA U SARAJEVU

'Ne znam što je gore - bezbožni komunizam ili bezdušni kapitalizam'

05.04.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, poručio je u nedjelju u Sarajevu da je u današnjem svijetu nepravde i stradanja važno ojačati snagu vjere i još s odlučnije zalagati za očuvanje vrijednosti svakog života i čovjekova dostojanstva

Predvodeći središnje uskrsno misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova kardinal Puljić je u propovijedi kazao kako su ljudi svojim nehumanim i sebičnim postupcima poremetili Božji dar, Božju prirodu i Božji zakon.

'Puno je toga što je čovjek poremetio. Uskrs želi vratiti čovjeku to nutarnje svjetlo, da spozna svoje dostojanstvo, svoje odnose s Bogom i čovjekom', kazao je kardinal Puljić.

Podsjetio je da u današnjem svijetu nedostaje one radosti koju je ponudila Kristova pobjeda nad smrću.

'Tako je malo radosti jer se čovjek drznuo upravljati nad pravom na žovot. Čovek se zgrozi kakve sve ima ideologije i politike koja ima pravo ubijati', rekao je.

Ubijanje nerođene djece, eutanazija, sve je to uzurpiranje prava nad životom, upozorio je vrhbosanski nadbiskup.

Kazao je i kako se čovjek danas može samo zgroziti kad vidi što se radi i ime Boga i vjere, poput posljednjeg terorističkog napada u Keniji kada je ubijeno više od 150 studenata.

'Zgrozilo me zadnje stradanje u Keniji, a svijet je na to oguglao. To je taj poremećeni odnos vrednota', kazao je kardinal Puljić.

Po njegovim se riječima čovjek toliko uzoholio da misli kako 'ima pravo staviti Boga u svoj džep' i tako biti gospodarom svijeta.

'Ne znam što je gore: onaj bezbožni komunizam ili ovaj bezdušni kapitalizam. I jedno i drugo ubija čovjeka', kazao je u propovijedi kardinal Puljić posebice kritizirajući praksu kojom se radnike bezdušno izrabljuje.

Kazao je kako je stoga važno u Uskrsu prepoznati to da s Bogom valja surađivati u upravljanju svijetom.

'O Uskrsu valja pokazati za kakve se to vrijednosti opredjeljujemo - da kao vjernici izgrađujemo društvo i budemo prisutni u javnosti u samopouzdanju što s Bogom surađujemo', poručio je kardinal Puljić i pozvao katolike da hrabro svjedoče svoju vjeru i ne daju se kupiti ili slomiti.