SUĐENJE 31. PROSINCA

'Cipele Bush' otvorile 100 radnih mjesta

22.12.2008 u 12:46

Bionic
Reading

Osim što je osramotilo Georga Busha i strpalo neustrašivog iračkog novinara u zatvor, najpoznatije bacanje cipela u povijesti rezultiralo je neviđenom potražnjom za modelom cipela koje je novinar upotrijebio kao oružje

ISTANBUL - Ramazan Baydan, vlasnik obućarske tvrtke Baydan Shoe Company sa sjedištem u Istanbulu, zatrpan je narudžbama iz cijelog svijeta za modelom crnih kožnih cipela koje je Muntazer al-Zaidi bacio na Busha tijekom konferencije za novinare u Bagdadu.

Prosvjed obitelji Al-Zaidi

Baydan je zaposlio dodatnih 100 radnika kako bi isporučio zatraženih 300.000 pari modela 271, što je četiri puta više od godišnjeg prosjeka prodaje tih cipela. Veliki broj narudžbi stigao je iz Sjedinjenih Američkih Država i Britanije, ali najviše narudžbi stiže ipak iz susjednih muslimanskih zemalja, piše britanski Guardian.

Iz Iraka je naručeno oko 120.000 pari, dok je jedna američka kompanija naručila 18.000 pari cipela koje se inače proizvode već gotovo 10 godina i u Turskoj prodaju po cijeni od oko 215 kuna. Narudžbe su stigle iz Sirije, Egipta i Irana, čija je federacija obućara ponudila Al-Zaidiju i članovima njegove obitelji doživotnu opskrbu cipelama, koje će za njih biti besplatne. Jedna britanska tvrtka nudi se Baydanu kao europski distributer.

Kako bi ostvario što veći uspjeh na tržištu, Baydan planira preimenovati model 271 u 'cipela Bush' ili 'zbogom Bush'.

Al-Zaidi je pritvoren već osam dana i brutalno je pretučen. Za gađanje Busha cipelama, u čemu je promašio što bi mu mogla biti olakotna okolnost, mogao bi dobiti i do 15 godina zatvora. Sudski proces počet će 31. prosinca pred Središnjim kaznenim sudom, objavio je u ponedjeljak istražni sudac.

'Proces će početi 31. prosinca pred ovim sudom (u Bagdadu) u nazočnosti medija', rekao je sudac Dhiya al-Kenani te odbacio zahtjev branitelja da se predmet prebaci na neki sud koji bi za taj slučaj bio primjereniji.

Novinar, kojega dio svijeta slavi kao heroja, u nedjelju je preko svog odvjetnika tužio agente službe sigurnosti da su ga premlatili nakon uhićenja, što potvrđuju i liječnička izvješća.
Obitelj Mountazera al-Zaidija od petka prosvjeduje u središnjem parku u Bagdadu tražeći njegovo oslobađanje. Savjetnik premijera Nourija al-Malikija objavio je da je novinar predao šefu države pismo isprike kojim traži oprost za svoj čin.