PROTJERANI DŽIHADISTI

U Tikritu otkrivene grobnice novaka koje je pogubio IS

02.04.2015 u 07:55

Bionic
Reading

Iračke snage koje su u utorak oslobodile Tikrit protjeravši iz njega džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) otkrile su ondje u srijedu zajedničke grobnice s truplima više stotina novaka pogubljenih u lipnju 2014., rekao je jedan ministar.

Pokolj u Speicheru, bazi na sjevernim prilazima Tikritu, odakle je IS odveo uglavnom šijitske novake, izazvao je osudu međunarodne zajednice i potaknuo jačanje potopore ratu protiv džihadista.

Irački ministar unutarnjih poslova Mohammed al Ghabban rekao je za AFP da su zajedničke grobnice pronađene u četvrti u kojoj je palača bivšeg predsjednika Saddama Husseina, na obali Tigrisa.

"Ovo mjesto nas podsjeća na one koji su bez razloga ubijeni, podsjeća nas na pokolj", rekao je Ghabban kroz plač, blizu stupa u rijeci koji je služio kao potporanj za brodove riječne policije i na kojemu su bili vidljivi tragovi krvi. "Oni su bili nedužni", kazao je.

"Danas su kukavice poraženi. Pronaći ćemo ih i vratiti mir i sigurnost u čitav Irak", dodao je.

IS koji je u svojoj ofenzivi početoj u lipnju 2014. osvojio velike dijelove Iraka, istog je mjeseca napao vojnu bazu Speicher i ubio stotine novaka, uglavnom šijita. Sunitska plemena su optužena za pomaganje u pokolju.