PLAGIRALA MAGISTARSKI RAD?

Slovenska ministrica nakon dva dana mandata dala ostavku

01.04.2015 u 19:48

Bionic
Reading

Nova slovenska ministrica obrazovanja Klavdija Markež u srijedu je dala ostavku zbog afere u kojoj je osumnjičena za plagiranje svog magistarskog rada

Markež je bezuvjetnu ostavku dala nekoliko sati nakon razgovora s premijerom Mirom Cerarom i samo dva dana pošto je preuzela dužnost.

Ministrica prije nje Stanka Setnikar Cankar je isto tako odstupila zbog toga što je kao profesorica na Upravnom fakultetu uz redovnu plaću kroz 10 godina od različitih honorara, uglavnom iz javnih sredstava dodatno dobila 640.000 eura.

Markež je u parlamentu za ministricu potvrđena u ponedjeljak. U srijedu su mediji bliski oporbi naveli da je računalni program kojim se provjerava autentičnost znanstvenih radova pokazao kako je njen rad kojim je 2005. magistrirala na privatnom Fakultetu za državne i europske studije vrlo sličan diplomskom radu kojim je tri godine prije jedan student diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Navodno je prepisano odnosno plagirano 37 posto tog teksta, a da njegov autor nije spomenut čak niti kao izvor.

Fakultet na kojemu je ministrica magistrirala najavio je da će u četvrtak formirati stručno povjerenstvo koje će ispitati je li se doista radilo o plagijatu, te da će ministrici u slučaju da se sumnje i službeno potvrde biti oduzet akademski stupanj.

Markež dolazi iz stranke premijera Cerara, a stranka je najavila da nakon ostavke od nje očekuje da i mjesto u parlamentu, na koje bi se prema statutu mogla vratiti, prepusti nekom drugom.

Ona je četvrti član Cerarove vlade koji vladu prijevremeno napušta u 6 mjeseci njena mandata. Samo dva dana bio je u Cerarovoj vladi i nekadašnji ministar infrastrukture Janez Maher koji je odstupio samo dva dana nakon imenovanja zbog afere u kojoj se otkrilo da ima vikend kuću građenu bez građevinske dozvole.

Još uvijek je neizvjesna sudbina sadašnjeg ministra obrane Janka Vebera čiju je ostavku Cerar zatražio, ali ga je u obranu uzela njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) koja je članica Cerarove vladajuće koalicije.

Cerar je odlazak ministra obrane zatražio nakon što se doznalo da je od vojne sigurnosne službe naručio izradu studije o negativnim učincima moguće prodaje državnog Telekoma stranom partneru, s tumačenjem da bi prodaja mogla ugroziti nacionalnu sigurnost, što je Cerar nazvao lošim načinom da se upozori na neslaganje dviju stranaka u vladi oko privatizacije državne imovine i miješanjem vojske u civilnu sferu.