MLADI AMERI STIŽU U ZAGREB

'Nitko u mojoj obitelji nikad nije čuo za Hrvatsku'

31.03.2015 u 09:37

Bionic
Reading

Deset srednjoškolaca iz američke prijestolnice Washingtona uskoro će stići u posjet Hrvatskoj u sklopu programa kulturne razmjene američkog ansambla Step Afrika!, prve profesionalne plesne skupine posvećene tradiciji stepanja u svijetu i SAD-u. Njihov izlet najavio je i Washington Post citirajući rektoricu državnih škola D. C.-ja Kayu Henderson koja je tinejdžere na putu u egzotičnu europsku državu nazvala 'najnovijim kulturnim ambasadorima'

Henderson je izrazila nadu da će svaki učenik u tom školskom sustavu dobiti šansu otputovati u inozemstvo i upiti nove spoznaje.

'Nitko u mojoj obitelji nikad nije čuo za Hrvatsku', rekao je Khyle Hightower, 16-godišnji učenik iz škole Columbia Heights Education Campusa za Washington Post.

'Važno je imati nova iskustva', dodao je Hightower. 'Moglo bi biti vrlo uzbudljivo.'

Većina učenika prethodno je bila u inozemstvu, a posjet Hrvatskoj učenici su izborili dobrim ocjenama i preporukama ravnatelja svojih škola.

Plesni ansambl već je triput posjetio Hrvatsku, preko američkog veleposlanstva sudjelujući u Međunarodnom programu razmjene za mlade. Ovo je prvi put da će u programu sudjelovati i učenici, zajedno s vršnjacima iz Hrvatske i susjednih zemalja. Učenici će naučiti zajedno stepati, a sami će napraviti i koreografiju nastupa.

Fond javnog školstva D. C.-ja prošlog je tjedna najavio multimilijunsku kampanju kako bi se otvorile mogućnosti srednjoškolcima da putuju u inozemstvo.