PRIVATIZACIJA TELEKOMA

Cerar zatražio ostavku ministra obrane Janka Vebera

30.03.2015 u 22:14

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da do utorka očekuje ostavku svog ministra obrane Janka Vebera, nakon afere u kojoj je Veber osumnjičen za zloporabu vojne obavještajne službe

'Na osnovi svih činjenica ocijenio sam da Veber više ne može obavljati funkciju ministra obrane', kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon kriznog sastanka svoje trostranačke vladajuće koalicije te dodao da će parlamentu sam dati prijedlog za Veberovu smjenu ako ministar sam ne podnese ostavku do utorka.

Kao razlog zašto od Vebera zahtijeva ostavku, Cerar je ukazao na neke nedosljednosti u njegovim izjavama nakon što je afera došla u javnost, među ostalim tvrdnju da u vezi s aferom vojna obavještajna služba na njegov zahtjev nije napisala nikakav službeni izvještaj nego ga je samo usmeno izvijestila, što se kasnije pokazalo netočnim.

'Ministar je možda imao legitiman cilj, ali je na žalost izabrao nelegitimna sredstva', kazao je Cerar, utemeljujući zahtjev da se Veber povuče.

Veber se prošlog tjedna našao na udaru kritika nakon što je parlamentarno povjerenstvo za kontrolu sigurnosnih i obavještajnih službi, u kojemu većinu imaju oporbeni zastupnici, objavilo da je prilikom nenajavljenog nadzora u prostorijama ministarstva obrane našlo podatke koji svjedoče da je Veber prije četiri mjeseca vojnoj obavještajnoj službi dao zadatak da napravi studiju o utjecaju moguće privatizacije Telekoma Slovenije na obrambeni i sigurnosni sustav države. Veber se branio tvrdnjom da nije počinio ništa nezakonito i da su obavještajci koristili samo javne podatke s ciljem da vladu upoznaju s nekim posljedicama prodaje nacionalnog teleoperatera koji je u postupku privatizacije, a najznačajniji je suradnik vojske i obrambenog sustava u osiguravanju komunikacija.

Dvije oporbene stranke desnog centra iz oporbe optužile su međutim Vebera za prekoračenje ovlasti i miješanje vojske u civilnu sferu. Najavile su da će protiv Vebera odmah pokrenuti postupak parlamentarne interpelacije, tražeći njegovu smjenu ako sam ne odstupi ili ako ga ne smijeni premijer Cerar.

Veber (55), građevinski inženjer, u prijašnjem je sazivu bio predsjednik parlamenta, a utjecajan je član koalicijskih Socijalnih demokrata (SD). Ta stranka u sadašnjoj Cerarovoj vladi najsuzdržanija je prema prodaji državnih tvrtki, pa i Telekoma Slovenije za koji su najviše zanima Deutsche Telekom. Zbog toga analitičari vjeruju da je afera vezana i uz razilaženja u vladi oko postupaka privatizacije.

Stranka je do sada Vebera u vezi sa slučajem uzela u zaštitu, navevši da nije počinio ništa protuzakonito i da nema razloga za ostavkom.

Veber je i u ponedjeljak, nakon Cerarove poruke da je izgubio premijerovo povjerenje, kazao da svojevoljno neće odstupiti i da je spreman svoje stajalište o navodnoj aferi braniti u parlamentu.

Ukoliko bi se Veberova stranka zbog potpore spornom ministru odlučila za izlazak iz koalicije, Cerarova bi vlada uz pomoć Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) još uvijek imala većinu u parlamentu od jednog zastupničkog glasa.

Vjerojatni Veberov odlazak iz vlade bit će četvrta ministarska smjena u šest mjeseci mandata sadašnje vlade.