PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA

‘Radman mora povući otkaze novinarkama Gojan i Novak Srzić’

30.03.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Iako pripadaju različitim političkim opcijama, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) i Andrej Plenković (HDZ) suglasni su u tome kako je pogrešna odluka ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o otkazima Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Picula ističe da otkaz nije jedini način sankcioniranja onih za koje se misli da su se ogriješili o propise. Plenković smatra da je nedopustivo otpuštati novinarke na način na koji je to izveo Radman i da bi trebao povući svoju odluku

Glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Guiterrez u oštrom pismu ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu upozorio je kako će o kršenju slobode medija u Hrvatskoj izvijestiti Europsku komisiju, OSCE, Vijeće Europe i EBU. Europske parlamentarce Tonina Piculu (SDP) i Andreja Plenkovića (HDZ) pitali smo kako oni komentiraju slučaj otkaza novinarkama HRT-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić te jesu li oni u skladu s proklamiranim europskim vrijednostima.

‘Kao zastupnik u Europskom parlamentu, mislim kako je nedopustivo na ovakav način otpuštati novinarke HRT-a. Stoga pozdravljam reakciju HND-a i EFJ-a. U procesu pristupanja Uniji Hrvatska je morala ispuniti visoke kriterije što se tiče neovisnosti medija i prava na slobodno izražavanje mišljenja. U tom kontekstu ovakvi su potezi vodstva HRT-a koraci unatrag te smatram da bi odluke o otkazima trebale biti povučene’, naglašava Plenković.

Ukoliko je i došlo do izjava koje su u suprotnosti s internim aktima HRT-a, prema Plenkovićevom uvjerenju postoje i primjereniji načini za rješenje nastale situacije prije posezanja za prestankom radnog odnosa kao krajnjom konzekvencom.

‘Kad EFJ formalno obavijesti EBU, Europsku komisiju i Europski parlament, za očekivati je da ovakve odluke među povjerenicima, zastupnicima i stručnjacima budu primljene sa zabrinutošću zbog funkcioniranja javne televizije u Hrvatskoj, što može posredno štetiti i ukupnom dojmu o najmlađoj članici EU-a. Moguće je i da Komisija zatraži objašnjenje Vlade o ovim slučajevima’, zaključio je Plenković.

Picula kaže kako se u Europskom parlamentu trenutno još ne govori o konkretnom pismu koje je Europska federacija novinara uputila ravnatelju HRT-a. No ističe kako se on, bez obzira na buduću komunikaciju Bruxellesa i Zagreba zbog ovog slučaja, snažno zalaže za slobodu medija jer je riječ o jednom od temelja demokratskog poretka.

‘Naravno, govor o slobodi medija uvijek je procjena slobode govora pojedinca novinara. Podupirem i poštivanje novinarske, odnosno radne etike jer nijedan profesionalac ne može imati imunitet od obveza koje proizlaze iz etičkih regula vlastite struke. Što se tiče konkretnog slučaja otkaza dvjema novinarkama HRT-a, smatram da za svaki učinjeni propust uvijek postoji više mogućnosti za sankcioniranje. Mislim da je trebalo obzirnije procijeniti je li otkaz, kao krajnja mjera, doista bio jedina opcija’, upozorava Picula.

Stav OraH-ovog europarlamentarca Davora Škrleca, nažalost, unatoč višestrukim pokušajima, nismo uspjeli doznati.