SLUČAJ MONICE LEWINSKY

Kolika je cijena javne sramote?

28.03.2015 u 22:21

Bionic
Reading

Bog prašta, internet nikada. Jednim klikom mračna povijest zbog koje se duboko kaješ uvijek iznova izranja iz pakla. Kad jednom postaneš negativna ikona, ostaješ to zauvijek, tvrdi Monica Lewinsky optužujući tehnologiju za skupu cijenu sramote koju i danas plaća zbog kratke seksualne veze s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom. Dok se Clinton izvukao, Lewinsky je u kolektivnoj svijesti Amerikanaca bila i ostala - drolja

Da je slavni američki predsjednik Thomas Jefferson živio u doba interneta, teško bi pred nacijom sakrio sentimentalnu vezu s crnom robinjom Sally Hemings koja mu je rodila šestoro izvanbračne djece. Da je Abraham Lincoln bio predsjednik u vrijeme interneta, netko bi na Facebooku prokljucao tijesnu vezu s izvjesnim Joshuom Speedom, s kojim je četiri godine navodno dijelio i postelju. Povijest bi možda izgledala malo drukčije da su na portalima čerečili ženskara J. F. Kennedyja i njegove priležnice, od Angie Dickinson i Merlinke, do Judith Exner, dijeleći je s mafijaškim bosom Samom Giancanom.

Da je bilo interneta...

Kako svijet izgleda u doba interneta, na svojoj su koži prvi osjetili Bill Clinton i njegova tajna cura za usputni felacio u Ovalnom uredu Monica Lewinsky.
'Bog prašta, internet nikada. Internet ima vlastitu psihološku strukturu. Ne zaboravlja ništa i uvijek te podsjeća na neki mučan eksces do najsitnijeg detalja. Jednim klikom miša mračna povijest zbog koje se duboko kaješ uvijek iznova izranja iz pakla. Kad jednom postaneš negativna ikona, ostaješ to zauvijek...'
Tim riječima nekadašnja pripravnica u Bijeloj kući Monica Lewinsky opisuje svoje iskustvo 'prve žrtve interneta' na nedavnoj TED-konferenciji u kanadskom gradu Vancouveru. TED (Technology, Entertainment, Design) je niz skupova u organizaciji privatne zaklade Sapling, na kojima se pod zajedničkim sloganom 'ideje vrijedne širenja', raspravlja o gorućim znanstvenim i kulturološkim problemima, idejama i budućnosti globalnog društva.

Na temu utjecaja interneta na naše živote, Lewinsky je u govoru nabrijanom emocijama imala što reći. 'Cijena sramote', tako ga je naslovila, zbog seksualne veze s predsjednikom SAD-a bila je strašna, tvrdi ona. O tome je šutjela do prije godinu dana, kada je u Vanity Fairu objavila esej 'Sramota i preživljavanje' pokušavajući 'vratiti dostojanstvo u vlastitu metastaziranu životnu priču'. Na TED-ovom skupu sebe opisuje kao 'nultog pacijenta' koristeći metaforu kojom je pri izbijanju epidemije AIDS-a označen prvi zaraženi kanadski stjuard, promiskuitetni homoseksualac pristigao iz Afrike.

TED talk Monice Lewinsky

Podsjetimo: negdje 1996. u Bijeloj kući mlada se pripravnica nakratko družila s predsjednikom na nedoličan način, a da ne dođe do skandala, punašna djevojka diskretno je premještena u Pentagon. Vrag nije spavao, pa je staru vijest 1998. objavila stranica Drudge Report i svijet je dobio politički skandal nezabilježenih dimenzija zagadivši cijeli cyber prostor. Clinton je sve poricao, ali pritiješnjen ipak priznao da je bilo 'samo' felacija, dovoljan razlog da se traži njegov opoziv zbog laganja puritanskoj Americi.

Za Lewinsky je to značilo od privatne građanke preko noći postati 'javna lopta za šutanje'. Njezin svojedobni intervju Barbari Walters gledalo je rekordnih 70 milijuna Amerikanaca. 'Priča je bila perfektna kombinacija politike i seksa, kao da čitate sjajno razbludnu knjigu', kazala je Waltersova, a TV-voditelj David Letterman danas žali što ju je nesmiljeno cipelario u svojim emisijama. Nakon njezina slučaja, kaže Monica Lewinsky, stvari su postajale sve gore, sve do samoubojstva školarca Tylera Clementa zbog cyber-bullinga snimkom njegova poljupca s nekim dječakom ili neovlaštene objave fotografija obnažene Jeniffer Lawrence. 'Iznuda, sramoćenje i ponižavanje vrlo je unosan posao. Što više sramote, to više klikova', zaključuje Monica Lewinsky.

Današnji tinejdžeri tetu Lewinsky znaju iz reperskih balada G-Eazyja, Kanyea, Beyoncé i Eminema ismijanu prodajom seks-lutaka za napuhavanje s njezinim vulgarno otvorenim ustima i poniženu lascivnim twerkanjem Miley Cyrus uz dahtanje Monicina imena.

Prema njezinoj verziji skandala, privlačnost je bila obostrana, a ona samo obična, lakomisleno zaljubljena cura. Istini za volju, to je možda jednako bila i prva dama hrvatske estrade, kada se na internetu pojavio snimak njezina erotskog klinča s uredno oženjenim ocem troje djece na nekoj jahti. U hrvatskom slučaju nije bilo potrebe za priznanjem i dokazivanjem o kojoj je vrsti seksa riječ, jer je sve lijepo pokazano na radost korisnika interneta. Pa ipak, naša je pjevačica preživjela skandal, štoviše, videouradak joj je donio novu popularnost u cijeloj regiji, dok je Monica u kolektivnoj svijesti Amerikanaca bila i ostala drolja. Zašto? Zato što se upustila u priču s predsjednikom države, a kada je o predsjedniku riječ, u zemlji u kojoj svaki drugi brak završava razvodom, jedva se čeka politički egzorcizam.

Ta neukusna afera Clintona je skoro koštala predsjedničke fotelje, a za sudbinu perspektivne pripravnice Lewinsky malo je tko pitao. Unatoč skandalu, Clinton se dokazao kao izuzetno uspješan predsjednik, a ona je ostala primjer nemorala. On danas pomaže supruzi i kćeri u njihovoj privatnoj zakladi za borbu za ravnopravnost žena, nedavno ugostivši i Kolindu Grabar Kitarović, ali se ravnopravnost vjerojatno ne odnosi na Monicu Lewinsky. Ona ni nakon šesnaest godina ne može naći stalan posao. Okušala se kao kreatorica ženskih torbica, sudjelovala u TV zbiljokazu (reality showu) i reklamirala sredstva za mršavljenje da preživi i plati advokatske troškove, ali su je optužili da zarađuje na vlastitoj sramoti. Iako se povukla iz javnosti i u Londonu diplomirala psihologiju, do danas, s 41 godinom života, nije uspjela naći stalnog dečka, osnovati obitelj i naći stalan izvor prihoda.

'Krasna ste i pametna mlada žena, ali... ako je 20 posto izvjesno da će se gospođa Clinton kandidirati za predsjednicu na sljedećim izborima, mogli bismo zbog vas doći u sukob interesa, zatražimo li novac iz javnih fondova', prepričava Monica tijek jednog nedavnog intervjua za posao. Lewinsky već sada strepi zbog moguće vijesti o kandidaturi Hillary Clinton, svjesna da će papparazzi opet danonoćno vrebati pred njezinim vratima.

Takav interes za spolni život političke kaste u Europi je (još uvijek, unatoč snažnoj amerikanizaciji) malo teže zamisliv. Čak i u strogoj katoličkoj zemlji kakva je Italija Berlusconi je dosadio svojim bunga-bunga orgijama i povlačenjem po sudovima, a zbog ljubavnih skandala francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nitko nije tražio javno očitovanje, ni ostavku, čak ni sada kada je obznanjeno da je ljubavnica broj dva, glumica Julie Gayet, u vrijeme dok je ljubavnica broj jedan još obnašala funkciju prve dame, koristila predsjednikovo službeno vozilo s tjelohraniteljem za odlazak na filmski set udaljen šesto kilometara od Pariza. Tijekom Putinova nedavna izbivanja iz javnosti, šuškalo se da je nazočio sinovljevu rođenju, ali se ne zna je li mladu majku oženio ili nije.

U nas se ni službena zabrana pušenja u kafićima ne shvaća ozbiljno, kamoli ljubavni život političke elite. Malo je koga zapravo briga tko od onih gore ljubaka s kime, prije, poslije ili izvan braka, iako ćete među njima naći popriličan broj rastavljenih i u drugom braku ili na pragu drugog braka. Tek je svojedobno Željko Kerum osjetio potrebu javno obznaniti razvod i vezu sa sadašnjom suprugom. O možebitnim vanbračnim potomcima nekih političara u nas se samo šapće po starinski od uha do uha, dok na nekim desničarskim portalima politički neistomišljenici mogu biti samo ili 'udbaši' ili 'pederi'.

Od Jeffersona do Clintona, predsjednički skandali su, kažu, jednako američki kao bejzbol i pita od jabuka, samo što je tehnologija danas ubrzala vrijeme potrebno javnosti da sazna s kime su njihovi lideri završili u postelji, čime trač na politiku utječe u realnom vremenu.

Jesu li zbog interneta američki političari oprezniji? Drugu godinu zaredom, portal AshleyMadison.com, specijaliziran za oženjene u potrazi za seksi uslugama, proglasio je Washington, D.C. 'najnevjernijim gradom Amerike'. Dan nakon Valentinova (kada su klijenti valjda zadovoljili stalne partnerice), posrednički je portal u tom središtu političke moći bio najposjećeniji u godini.