POMOĆ ILI OTPAD

Britanski oklopnjaci poslani Ukrajini doživjeli debakl

27.03.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Pompozno najavljena pomoć zapadnih saveznika Ukrajini pretvara se u pravi fijasko. Dugoočekivana isporuka oklopnih transportera Saxon iz Velike Britanije razočarala je Ukrajince već na prvim probama. Pompozno najavljivani oklopnjak nije se mogao popeti ni na brdašce na koje bi se bez problema popeo i obiteljski automobil pa ukrajinski vojnici sada sa zebnjom gledaju u čemu moraju u borbu protiv dobro naoružanih i motiviranih separatista na istoku zemlje

Oklopna vozila AT105 Saxon Velika Britanija povukla je iz uporabe još 2008., a sada je jasno i zašto. Ovi oklopnjaci od 10, 5 tona nedavno su poklonjeni ukrajinskoj vojsci, a s njih je i skinuto oružje.

Ukrajinski proizvođači oklopnjaka prvo su ih naoružali pa predali Nacionalnoj gardi na testiranje prije slanja u borbu. Pri testiranju, stvari su pošle po zlu već pri benignoj terenskoj vožnji brežuljkastim terenom koje ukrajinski oklopni transporteri BTR-4 savladavaju kao od šale.

Tajnik Vijeća nacionalne sigurnosti i obrane (NSDC) Oleksandr Turčinov prethodno se hvalio nabavom Saxona, ali sada sigurno strahuje kako će njegovi vojnici reagirati ako ih u borbu pošalje u ovakvim vozilima.

Inače, 20 Saxona isporučeno je ukrajinskoj vladi uz posredovanje privatne kompanije iz Velike Britanije. Taj je ugovor potpisan još 2013., a već tada je bivši zapovjednih britanske vojske popljuvao Saxone.

'To je potpuno beskoristan poluoklopljeni kamion kojem nije mjesto ni blizu crta bojišnice u bilo kakvom sukobu. Reći da Ujedinjeno Kraljevstvo nekom pomaže kada im poklanja vozila koja smo i sami povukli prije deset godina jer nisu sigurna je bizarno, a rekao bih i naprosto opasno.'

Nakon što je Ukrajincima isporučeno prvih 20 komada, najpametniji potez, čini se, bio bi im da otkažu isporuku preostalih 55 koje su naručili.


'Vozila su isporučena bez naoružanja. Mi ćemo ih instalirati na njih. Oružane stanice će osigurati vatrenu potporu postrojbama Nacionalne garde ili drugih službi koje će operirati vozilima', rekao je on. U tom kontekstu, tajnik NSDC-a naveo je da će 'oklopna vozila ući u sastav oružanih snaga, čim budu ispitana i testirana'.