PODZEMNO MUČENJE

Turisti u redovima čekaju dozu sovjetske torture

22.12.2008 u 11:20

Bionic
Reading

Posjetitelji formiraju duge redove pred bunkerom udaljenim od Vilniusa dvadesetak kilometara. U podzemnim tunelima dobivaju dozu sovjetske torture

Uznemirujuće iskustvo, koje košta oko 200 kuna, počinje kada se nađu 'oči u oči' s glumcima koji vjerno dočaravaju nemilosrdne vladine agente.

Snimka iz bunkera

'Kada sam ušla u hladni KGB-ov bunker, pridružila sam se skupini disidenata koja je salutirala sovjetskoj zastavi', opisuje novinarka Daily Maila svoje latvijsko iskustvo.

Posjetiteljima je rečeno da prestanu misliti jer će partija to učiniti umjesto njih, dok su svi koji pokažu nepoštovanje prisiljeni leći na tlo i podvrgnuti se mučenju. Svatko tko pokazuje i najmanje protivljenje odvodi se u posebnu komoru, gdje ga tuku remenjem.

Ovaj tajni bunker, udaljen od Vilniusa 24 kilometra, nedavno je otvoren za posjetitelje kao sumorni podsjetnik stvarnosti te zemlje u vrijeme sovjetske okupacije.

'Obično se barem jedan sudionik u grupi onesvijesti, a uvijek netko plače, ponajviše stariji. Situacije su intenzivne jer u dva do tri sata pokušavamo ljudima dočarati patnju tijekom sovjetske okupacije', kaže organizatorica projekta Ruta Vanagaite.

'Preživljavanje drame u sovjetskom bunkeru', kako je nazvano ovo iskustvo, postalo je veoma popularno, ako ne i zabavno, ustvrdila je novinarka. Ruta kaže da je riječ o društvenom projektu, kojim se prikazuje život pod sovjetskom čizmom.

Tuneli u kojima se odigrava drama iskopani su 1983. godine, kako bi se iz njih emitirale radio i TV postaje u slučaju napada NATO-a.