Svijet SLOVENSKI STRUČNJAK

'Kranjska pčela' je i hrvatska

  • Autor: Hina
  • 29.9.2009 13:20:52
  • 29.9.2009 13:14:13

Rasprava o tome je li "kranjska pčela" slovenska ili hrvatska po ocjeni vodećeg slovenskog stručnjaka za područje pčelarstva nema nikakva smisla, jer je apis mellifera carnica autohtona pčelinja vrsta u većini balkanskih država, osim u Grčkoj.

"Ima ljudi koji smatraju da je kranjska pčela samo slovenska i da drugdje ni ne postoji, no to nije točno. Riječ je o vrsti koja je autohtona na cijelom području Balkana, osim u Grčkoj i većem dijelu Makedonije, pa prosvjedi protiv tvrdnje Hrvatske da je ta pčela u Hrvatskoj autohtona nemaju nikakva smisla", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od utorka dr. Janko Božič s ljubljanskog Fakulteta za biotehniku. On je reagirao na tvrdnje Slovenske pučke stranke (SLS) da bi Ljubljana trebala službeno prosvjedovati što je Hrvatska u pristupnoj dokumentaciji kranjsku pčelu navela kao svoju autohtonu vrstu.

"To je spretna politička izjava kojom se nastoji ugoditi nacionalistima", rekao je Božič.

"U prigovorima da apis mellifera carnica nije autohtona u Hrvatskoj nema mnogo pameti, pametnije bi bilo, umjesto da se bavimo promašenim raspravama, pokrenuti inicijativu o zaštiti kranjske pčele, kako se ona ne bi miješala s drugim podvrstama, pa i u suradnji s Hrvatskom", rekao je Božič.

"Kranjsku pčelu neće uništiti politički akti, ali bi ju moglo stajati glave slabo gospodarenje prirodom", rekao je Božič, aludirajući na česte pomore pčela zbog pesticida, insekticida i drugih sredstava koji se koriste u poljoprivredi.

Božič je međutim primijetio da je stvar koja bi mogla biti dvosmislena u hrvatskoj pristupnoj dokumentaciji za Europsku komisiju, u poglavlju o poljoprivredi u kojemu se govori i o autohtonosti apis mellifera carnica na hrvatskom tlu, to što je u dokumentaciji ona nazvana hrvatskom sivom pčelom budući da je njeno kranjsko ime već zaštićeno u samom latinskom nazivu za tu pčelinju vrstu. Apis mellifera carnica znači kranjska, odnosno slovenska pčela budući da je Kranjska (Carniola) bila slovenska pokrajina u Austro-ugarskoj monarhiji.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još