MILANOVIĆ U BRUXELLESU

Merkel pritišće čelnike EU-a da zadrže sankcije Rusiji

19.03.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije vjerojatno će ostaviti na snazi gospodarske sankcije protiv Rusije dok sporazum o primirju u Ukrajini ne bude u potpunosti proveden i to nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u četvrtak da bi bilo pogrešno ublažiti pritisak na Moskvu prije vremena

Vlade EU-a dosad su bile podijeljene oko toga treba li sada djelovati kako bi se obnovile sankcije koje istječu u srpnju.

Kancelarkina izjava upućuje na to da će Njemačka snažno ohrabriti čelnike EU-a na summitu u Bruxellesu koji počinje kasnije u četvrtak, da zadrže sankcije dok Rusija ne ispuni uvjete sporazuma postignutog prošlog mjeseca s Kijevom.

'Ne možemo i nećemo ukinuti sankcije koje istječu u srpnju ili rujnu sve dok se ne ispune uvjeti sporazuma iz Minska. To bi bilo pogrešno', rekla je Merkel u četvrtak donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu.

Sporazum iz Minska, koji predviđa niz koraka za smirivanje ukrajinske krize, uključujući prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, ponovno je bio u središtu prijepora u srijedu kada su se Ukrajina i Rusija javno sukobile oko sljedećih koraka i novih žrtava ukrajinske vojske u napadima pobunjenika.

Članice EU-a podijeljene su oko sankcija protiv Rusije. I dok neke vlade žele poslati oštriji signal Moskvi i to tako da već sada obnove sankcije koje istječu u srpnju, druge kažu da primirju treba pružiti priliku da profunkcionira i žele čekati do lipnja da donesu odluku.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je čelnike EU-a u četvrtak da nastave vršiti pritisak na Rusiju sve dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden.

Milanovićev raspored u Bruxellesu

Premijer Zoran Milanović sudjelovao je danas na pripremnom sastanku predsjednika država, predsjednika vlada i zamjenika predsjednika vlada Stranke europskih socijalista (PES) za Europsko vijeće. U 16 sati europski čelnici susret će se s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, a nakon zajedničkog fotografiranja započet će prvi dio sastanka Europskog vijeća. Drugi dio sastanka održat će se u petak s početkom u 10 sati, a završetak je planiran za 12.30 sati.