LIJEČNICI ZA LJUDSKA PRAVA

Asadove trupe i islamisti namjerno gađaju liječnike

12.03.2015 u 07:26

Bionic
Reading

Sirijska je vlada odgovorna za ubijanje i mučenje zdravstvenog osoblja što je dovelo do urušavanja zdravstvenog sustava tijekom građanskog rata u toj zemlji i pridonijelo teškoj humanitarnoj krizi u Siriji, objavila je u srijedu u New Yorku organizacija Liječnici za ljudska prava. Kažu da sve zaraćene strane u Siriji namjerno gađaju liječnike

Udruga sa sjedištem u SAD-u objavila je kako raspolaže podacima o ubijanju 610 pripadnika zdravstvene službe među ostalim i namjernim napadima na bolnice. Za 97 posto ubijenih odgovorne su sirijske vlasti, kao i za 88 posto napada na bolnice.

Prema izvješću 139 smrti posljedica su mučenja i pogubljenja za što su također odgovorne sirijske vlasti.

'Razmjeri napada na zdravlje i zdravstvene radnike, koje je počinila sirijska vlada u ovom sukobu, su bez presedana', kazala je Susannah Sirkin, direktorica udruge za međunarodnu politiku i partnerstvo.

Sirkin kaže kako su liječnici mete napada jer su prvi koji izađu na teren pa ne samo da spašavaju živote nego su i svjedoci koji mogu govoriti o onome što su vidjeli.

'Liječnici mogu dokumentirati utjecaj sukoba na stanovništvo kojemu pružaju pomoć', kaže Sirkin. 'Oni često o tome govore i zbog toga oni i njihove ustanove u Siriji postaju neprijatelji.'

Sirkin je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi namjerne napade na liječnike i drugo medicinsko osoblje poručivši da takvi napadi predstavljaju ratne zločine.

Majed Abu Ali, sirijski liječnik koji je radio u opkoljenoj istočnoj Gouti, kazao je kako je 90 posto liječnika napustilo to područje.

Ali je kazao kako bi međunarodna zajednica morala makar osigurati da se zaštite zdravstveni centri kad već ne može zaštititi sve civile u Siriji.

Prema organizaciji, militanti Islamske države pogubili su četvoro pripadnika zdravstvenih službi i odgovorni su za šest napada na zdravstvene ustanove u proteklih 17 mjeseci.