ZAHTJEV NA ČEKANJU

UN ne dopušta Libiji kupnju srpskog oružja

10.03.2015 u 06:21

Bionic
Reading

Sedam od petnaest članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je da se stavi na čekanje zahtjev Libije za izuzeće od embarga na oružje kako bi se mogla boriti protiv džihadističkih skupina, rekli su u ponedjeljak diplomati

Libijska vlada je zatražila od UN-a da joj se isporuči nekoliko desetaka helikoptera, borbenih zrakoplova i tenkova te tisuće jurišnih pušaka sa streljivom. Libija je taj arsenal htjela nabaviti iz Srbije, Ukrajine i Češke.

Vijeće je trebalo donijeti odluku u ponedjeljak poslijepodne, ali je Španjolska zatražila da se ona odgodi u očekivanju ishoda posredovanja UN-ova izaslanika Bernardina Leona koji libijske skupine pokušava pridobiti za sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva.


Španjolski zahtjev je poduprlo šest zemalja (Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Čile, Novi Zeland i Litva). Odluka je odgođena na neodređeno vrijeme, dodaje jedan diplomat u vijeću.

Libijska vlada je htjela naručiti od Ukrajine šest borbenih helikoptera, 150 tenkova T-72 i tridesetak borbenih zrakoplova tipa Suhoj i MIG, a od Češke i Srbije više tisuća jurišnih pušaka i minobacača sa streljivom.

Na sastanku vijeća održanom 5. ožujka libijski veleposlanik u UN-u Ibrahim Dabbashi opetovao je libijski zahtjev, istaknuvši da njegova vlada bezuvjetno mora nadzirati granice i štititi naftna polja.

No mnoge zemlje članice boje se da bi isporučeno oružje moglo dospjeti u krive ruke i žele da se u Libiji prvo formira vlada nacionalnog jedinstva koja bi mogla voditi borbu protiv džihadista.

Suparničke vlade u Libiji bore se za vlast u zemlji pet godina nakon svrgavanja Moamera Gadafija. Kaos je omogućio Islamskoj državi (IS) i borcima Ansar al Šarije da učvrste vlast u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).