IZBORI U PORTUGALU

Socrates osigurao novi mandat, izgubio većinu

28.09.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Portugalski premijer Jose Socrates osvojio je drugi mandat na nedjeljnim parlamentarnim izborima, no njegova stranka lijevog centra izgubila je nadmoćnu većinu, što je bilo i očekivano, prenose u ponedjeljak agencije na temelju 99 posto prebrojenih glasova.

ZAGREB - Od 230 mjesta u parlamentu još su samo četiri ostala neizvjesna, a riječ je o zastupnicima iz inozemstva čija će se imena znati tek 7. listopada, piše agencija AFP.

S 99 posto prebrojenih glasova socijalisti (PS) osvojili su 96 mjesta ili 37 posto u novome sazivu, što je oštar pad u usporedbi sa 121 mjestom dobivenim na izborima 2005.

Glavna oporbena stranka desnog centra, socijaldemokrati (PSD), osvojila je 78 mjesta ili 29 posto, slično kao i 2005.

Pred Socratesom je stoga osjetljiv izbor. Može voditi manjinsku vladu, sastaviti koaliciju ili pregovarati u parlamentu za svaki pojedini slučaj.

U pobjedničkom govoru Socrates je mogućnosti ostavio otvorenima. "Narod je glasovao i vrlo jasno rekao da će socijalisti opet vladati Portugalom", citira novoga starog premijera agencija Reuters.

"Prerano je govoriti o koalicijama" ili savezima, jer će političko rješenje slijediti tek nakon savjetovanja s predsjednikom i drugim političkim strankama sredinom listopada, rekao je.

Analitičari predviđaju da će se premijer najvjerojatnije odlučiti za manjinsku vladu.

Neki čak tvrde kako je teško predvidjeti hoće li socijalisti iznijeti cijeli mandat jer Socrates ima zahtjevnu zadaću. Osim oporavka gospodarstva, pogođena svjetskom gospodarskom krizom, premijer će morati raditi i na tome da Portugal izvuče sa začelja članica Europske unije.

Nezaposlenost u Portugalu je 9,1 posto i nastavlja rasti te je već sada najviša od 80-ih godina.

S deficitom od 5,9 posto BDP-a ove godine proračun će trebati i dalje smanjivati ili pak podizati poreze.

Upravo ti izazovi mogli bi primorati Socratesa na suradnju sa socijaldemokratima u pitanjima kao što su javne financije ili proračun za 2010.

Socijaldemokrati, stranka desnog centra, koju vodi 68-godišnja Manuela Ferreira Leite, svoju su kampanju temeljili na strogoj financijskoj disciplini i smanjenju javne potrošnje.

Tijekom prvog mandata Socrates je pokrenuo ambiciozne reforme, primjerice mirovinskog sustava, no tržišne reforme možda će mu biti teško provesti na čelu manjinske vlade, predviđaju analitičari.

U rješavanju drugih pitanja, primjerice socijalnih reforma, socijalisti će se morati osloniti o stranke lijevog predznaka jer i jedni i drugi zagovaraju veću ulogu vlade u gospodarstvu kako bi se stvorila radna mjesta.

Blok ljevice, jedini moguć saveznik socijalista, u nedjelju je dobio deset posto glasova što je bitan napredak prema 6,3 posto 2005.