RUŠILAČKA IDEOLOGIJA

Zašto islamisti uništavaju civilizacijsku baštinu?

06.03.2015 u 13:58

Bionic
Reading

Potpuna devastacija umjetničkih djela koja spadaju u zajedničku povijesti čovječanstva i civilizacije, kakvu džihadisti tzv. Islamske države već neko vrijeme provode u Iraku, šokirala je cijeli svijet unatoč činjenici da smo gotovo identična nedjela imali prilike gledati i 2001. godine, kad su afganistanski talibani eksplozivom uništili kipove bamijskih buda, izgrađenih u 6. stoljeću

Teško je riječima opisati štetu koja je napravljena 2001. godine u Afganistanu, odnosno ove godine u Mosulu i Nimrudu, drevnom asirskom gradu koji se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula. I bamijske bude u Afganistanu i kipovi iz asirske ere u Mosulu i stare zidine Nimruda i pripadajuću palaču, koja je izgrađena u 13. stoljeću prije nove ere – sve to su umjetnine neprocjenjive vrijednosti, čiji gubitak čovječanstvo nikad neće nadoknaditi.

No, pitanje koje je mnogima na umu kad više scene bezumnog uništavanja umjetnina je – zašto? Što to tjera ljude da uništavaju neprocjenjive i neponovljive umjetnine, koje su zajedničko civilizacijsko naslijeđe cijelog čovječanstva?

Ekstremna salafistička ideologija, koju talibanski i ISIL-ovi džihadisti dijele gotovo u potpunosti, podrazumijeva i strogu odredbu protiv idolatrije, odnosno protiv klanjanja 'lažnim idolima'. Doduše, ista odredba sastavni je dio sve tri velike monoteističke religije, ali ni u jednoj od njih tri se ona ne provodi na način na koji ju provode islamistički fanatici.

Uništenje umjetnina u Mosulu

Uz optužbu za 'idolatriju', koja naravno ni teoretski ne stoji jer se nitko živ danas ne klanja asirskim kipovima starim par tisuća godina, još je jedan važan razlog za kulturocid koji ISIL-ovi militanti ovih dana provode u Iraku, odnosno za talibansko dizanje u zrak veličanstvenih statua bamijskih buda. Naime, jedan od problema koje ekstremni islamisti imaju s drevnim umjetninama je sljedeći: Takve umjetnine nastale su prije nastanka islama, odnosno prije početka 7. stoljeća nove ere (kad je živio Muhamed, za kojeg među povjesničarima vlada konzenzus da se radilo o stvarnoj, povijesnoj osobi).

Obzirom da ekstremni islamisti smatraju da je islam konačno otkrivenje, te da je Kuran savršena knjiga koja (uz hadite, odnosno izreke proroka Muhameda) sadrži sve naputke i ideje koje su potrebne za kompletno uređenje društva, njima je nezamisliva i nedopustiva ideja da su ljudi živjeli u relativno uređenim društvima prije islama, koja su imala vlastitu kulturu. Uništenjem pred-islamskih spomenika kulture militantni islamisti pokušavaju stvoriti dojam da prije islama na svijetu nije postojala nikakvo uređeno društvo.

Islamisti, naravno, nisu jedini u povijesti koji se služe takvim metodama 'brisanja povijesti', ali su jedini koji intenzivno posežu za njima u zadnjih 20-ak godina.

'To je zločin protiv asirske kulture, protiv Iraka i protiv čovječanstva. Uništite li prošlost, kontrolirate budućnost. Znali su to nacisti, znali su to crveni kmeri, a očito to znaju i u tzv. Islamskoj državi', ustvrdio je u razgovoru za BBC povjesničar Tom Holland komentirajući kulturocid u Iraku.