NATO OPTUŽUJE PUTINA

U Ukrajini pogiba velik broj ruskih vojnika

05.03.2015 u 17:18

Bionic
Reading

Velik broj ruskih vojnika pogiba u borbama na istoku Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Rigi na konferenciji europskih parlamentaraca pomoćnik glavnoga tajnika NATO-a Alexander Vershbow

Rusija neprestano niječe da se njezini vojnici bore u Ukrajini. Rusko ministarstvo vanjskih poslova malo ranije odbacilo je američke optužbe o prisutnosti "tisuća ruskih vojnika u Ukrajini", ponovno ističući da Rusija nije umiješana u ukrajinski sukob.

"NATO ne želi sukob s Rusijom, no Rusija, čini se, ne želi više integraciju u euroatlantski savez", kazao je NATO-ov dužnosnik. "Mi vidimo revizionističku, gnjevnu Rusiju koja krši međunarodna pravila, Rusiju koja želi uspostaviti područje vlastita utjecaja i koja je spremna silom prekrojiti granice da bi postigla cilj."

"Agresivne akcije ruskih vojnika u Ukrajini odraz su postupne transformacije koja je počela prije nekoliko godina, od Moldavije preko Gruzije do Ukrajine. Opravdanje je u lažnoj priči o tomu da je Rusija ponižena i okružena Zapadom od kraja Hladnog rata. To je čisti mit. Činjenica je da već više od dvadeset godina NATO nastoji s Rusijom kontaktirati, a ne izolirati tu zemlju", rekoa je Vershbow.

Primjedba ruskoga predsjednika "Vladimira Putina je, čini se, pretvoriti Ukrajinu u državu u stečaju te ušutkati i diskreditirati proturječne glasove kako bi se spriječio ruski Majdan", kazao je visoki europski dužnosnik aludirajući na pobunjenički pokret koji je iz Kijeva potjerao bivšega proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča.

"Ne znamo tko je povukao okidač", kazao je Vershbow aludirajući na ubojstvo velikog oponenta Kremlja Borisa Njemcova u petak navečer. Njemcov je bio "moćan glas koji se zalagao za demokraciju i protivio se ruskome angažmanu u Ukrajini."

"Čak i prije tog tragičnog događaja istraživanje javnog mišljenja pokazivalo je da su ruski upadi u Ukrajinu sve manje popularni, a ruski čelnici sve rjeđe uspijevaju skrivati činjenicu da se ruski vojnici bore i u velikom broju pogibaju na istoku Ukrajine", kazao je Vershbow.

U oružanom sukobu između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u posljednjih je jedanaest mjeseci ubijeno više od 6000 ljudi.