RASIZAM NAŠ SVAGDANJI

Kanadski vojnici vježbaju gađanje na 'Bosancima'

04.03.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Dva udruženja koja okupljaju Bošnjake Sjeverne Amerike oštro su u srijedu prosvjedovala upozoravajući kanadsko ministarstvo obrane da vrijeđa žrtve rata iz BiH budući da je nabavilo vojne mete u obliku ljudi naziva 'Bosanac' koje su namijenjene za vježbe britanskih vojnika na njihovom teritoriju

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida (IGK) uputili su pismo kanadskom ministru obrane Jasonu Kenneyju, a dostavljeno je i medijima u BiH, nakon što su tamošnji mediji objavili da će britanski vojnici koji se obučavaju u Kanadi svoje umijeće pokazivati gađajući mete naziva Bosanac i Somalijac koji u rukama drže strojnicu odnosno ručni bacač raketa.

'To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima', naveli su u pismu KBSA i IGK.

Pri tome su podsjetili da se ove godine navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata i upozorili da preživjele žrtve agresije i genocida 'još više boli strašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva 'Bosanac' za vojne mete'.

Iz dva udruženja Bošnjaka podržali su kanadske oružane snage u misiji zaštite mira u svijetu smatrajući ipak pogrešnim nabavku vojnih meta kojim se vrijeđaju državljani BiH.

Zatražili su objašnjenje imenovanja vojnih meta i promjenu naziva te ispriku za diskriminirajući potez.

Nakon što su kanadski mediji otkrili da su nabavljene vojne ljudske mete naziva Bosanac i Somalijac, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale 'BM' i 'SM' što je skraćenica za bosanski i somalijski muškarac.

Smells like Bosnian Girl

Stavljanje u sramotan i ponižavajući položaj Bosanaca vjerojatno su na najdegutantniji način manifestirali pripadnici 'slavnog' nizozemskog UN-ova bataljuna koji su trebali štititi stanovnike Srebrenice od Mladićevih odreda smrti. No umjesto zaštite, Nizozemci su ih ostavili na milost i nemilost Ratku Mladiću i njegovim egzekutorima. Iza Mladića su ostale masovne grobnice, a iza nizozemskog bataljuna ostali su samo mučni grafiti na račun lokalnog stanovništva, među kojima je 'najpoznatiji': 'No teeth? A mustache? Smells like shit? – Bosnian girl! /u prijevodu: Nema zube? Ima brkove? Smrdi? – Bosanska djevojka/. Inače, Bosnian Girl poslije je postala naziv za crno-bijelu fotografiju, portret sarajevske umjetnice Šejle Kamerić preko kojeg je ispisan grafit koji je ostavio nizozemski vojnik na zidovima barake u Srebrenici: No teeth...? A mustache...? Smells like shit? Bosnian Girl! Ta je fotografija izložena u mnogim svjetskim metropolama kao svjedočanstvo bešćutnosti i odgovornosti međunarodne zajednice za genocid u Srebrenici.

Podsjetimo na još jedan skandalozni potez kanadske vojske povezan s ovim našim krajevima. Naime, više od 900 kanadskih vojnika 2. prosinca 2002. odlikovano je u Winnipegu za junačko ratovanje tijekom operacije Medački džep. Prema njihovoj verziji priče odlikovani su pripadnici kanadskog Unprofora kao sudionici u 'najvećoj bitci kanadske vojske nakon Korejskog rata' u kojoj su junački izdržali 15-satni napade hrvatskih snaga. Pritom je, naveli su, likvidirano između 27 i 31 pripadnika HV-a, dok su sami imali samo četvoricu ranjenih.

Uvidom, međutim, u opsežnu dokumentaciju o operaciji Medački džep, Hrvati i Kanađani tada nisu ratovali, a kamoli imali gomilu mrtvih i ranjenih, otkrio je tada tjednik Nacional.

Oružanog sukoba između hrvatskih vojnika i pripadnika kanadskih mirovnih snaga u operaciji Medački džep od 9. do 17. rujna 1993., kako ga opisuju Kanađani, nikada nije bilo. Sve što su kanadski vojnici i njihovi zapovjednici pokušavali prikazati vlastitoj javnosti da se dogodilo noću između 15. i 16. rujna 1993. ne odgovara istini, osobito ne onoj o najvećoj pobjedi kanadskih vojnika nakon Korejskog rata, istaknuli su novinari Nacionala