Svijet PRVE IZLAZNE ANKETE

Merkel ostaje njemačka kancelarka

Demokršćanska unija CDU/CSU i Liberalno demokratska stranka (FDP) osvojile su, prema prvim rezultatima izlaznih anketa vodećih njemačkih medija, dovoljnu većinu za formiranje koalicijske vlade na parlamentarnim izborima u Njemačkoj, i sljedeće se četiri godine može očekivati vladavina demokršćansko-liberalne vlade s dosadašnjom kancelarkom Angelom Merkel na čelu

Prema prvim izlaznim anketama državne postaje ARD, unija CDU/CSU osvojila je 33,5 posto glasova, što je nešto manje nego na posljednjim izborima (minus 1,7 posto), ali s obzirom na to da je poželjni demokršćanski koalicijski partner FDP osvojio 15 posto, odnosno čak pet posto više nego prije četiri godine, ove dvije stranke osvojile su dovoljno mjesta za većinu u parlamentu.

I dok su liberali osvojili najbolji rezultat dosad, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) Frank-Waltera Steinmeiera ostvarila je s 22,5 posto najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti stranke. SPD je od posljednjih izbora izgubilo podršku 11,7 posto glasača.

Porast broja glasača zabilježila je Stranka ljevice s 12,5 posto te Stranka zelenih s 10,5 posto glasova. Odaziv birača bio je 72 posto, najmanje poslije rata. Prije četiri godine na izbore je izišlo 78 posto građana. Prvi prijevremeni službeni rezultati očekuju se tijekom večeri.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još