VELIKA DILEMA

Je li zlostavljanje tajnih službi stvorilo Jihadi Johna?

02.03.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Nakon što je razotkriven identitet Jihadi Johna, zloglasnog pripadnika terorističke skupine Islamska država, kao Mohammeda Emwazija, Londonca porijeklom iz Kuvajta, u zapadnim medijima otvorila se debata o tome je li ga država gurnula u pakao terorizma ili je riječ o čovjeku s planom koji je dugo skrivao svoje prave namjere. Emwazi je postao svjetski poznat nakon što se pojavio kao egzekutor u nekoliko filmova Islamske države u kojima su odsjecali glave taocima

U nizu mailova poslanih 2010. godine odvjetničkoj tvrtki iz Londona, Emwazi je otkrio da je u strahu od tajnih službi koje ga prate i zlostavljaju, prenosi CNN. Njega je zaista nadzirao MI5, gdje su bili svjesni njegove povezanosti s ekstremističkim skupinama poput somalskih ekstremista iz Al Shabaaba, skupine povezane s Al Kaidom, šest godina prije nego što se pojavio na snimkama Islamske države.
U mailovima odvjetničkom uredu Emwazi tvrdi suprotno. Navodi da je obični građanin kojega nepravedno zlostavljaju tajne službe. Emwazi je navodno pokušavao pravnim putem ostvariti pomoć kako bi se nadzor zaustavio, kazali su iz odvjetničke organizacije koja je radila s njim, a inače se bavi kršenjem ljudskih prava muslimana u velikoj Britaniji. U jednom mailu do u detalje se opisuje događaj iz 2010. godine kada su ga vlasti spriječile da otputuje u Kuvajt te su ga na jednom britanskom aerodromu priveli i satima ispitivali.

S druge strane, informacije koje su objavili britanski mediji, a pozivaju se na sudske, govore da je Emwazi bio dio skupine North London Boys koja je regrutirala teroriste i slala novac Al Shabaabu u Somaliju. Navodno je Emwazi bio umiješan i u propali teroristički napad na London 2005. godine. Britanske vlasti su ga izgubile iz vidokruga 2013. godine, kada je promijenio ime i otišao se boriti u Siriju. Peter Neumann, politički analitičar i stručnjak za islamski terorizam, smatra apsurdnom tvrdnju da je zlostavljanje vlasti od Emawzija stvorilo Jihadi Johna.

Emwazi je slao mailove i Robertu Verkiku, nekadašnjem uredniku Daily Maila, koji su također objavljeni. Bio je u strahu od špijuna i počeo je imati samoubilačke namjere, navodi Verkaik. Posebno ga je uznemirilo, priča, kada je prodao prijenosno računalo preko oglasa čovjeku koji mu je potom rekao: 'Bilo je lijepo poslovati s tobom Mohammed.'

'Bio sam šokiran. On je zastao nekoliko sekundi, a potom otišao. Znao sam da je on. Ponekad se osjećam kao mrtvac koji hoda, bez straha da će me oni ubiti. Uzet ću mnogo pilula i zaspati zauvijek', pisalo je u mailu. Verkaik kaže da je sreo Emwazija 2010. godine kada je istraživao njegove tvrdnje da su ga zlostavljale tajne službe i policija. Emwazijevi strahovi graničili su s paranojom i očajnički je želio da se njegova priča objavi, priše CNN.

Zanimljiva je ispovijest i jednog od prebjega iz Islamske države koji je upoznao Jihadi Johna u Siriji. Osoba koja se predstavila kako Abu Ayman za BBC je ispričala da je Jihadi John hladnokrvni usamljenik. Abu Ayman kaže da Islamska država ima psihologe i da točno znaju koga odabrati i učiniti slavnim. Ipak, naglašava, ništa posebno nema u njemu i svatko bi mogao postati slavan na taj način. Emiri daju naredbe, kaže, a zauzvrat vas promoviraju. Ayman je kazao da su se neki borci pridružili Islamskoj državi upravo zbog Jihadi Johna. 'Smatraju ga primjerom, a Islamska država koristi ga za privlačenje muslimanske braće iz Europe', zaključuje.