'KARTA U JEDNOM SMJERU'

Kasparov ni u ludilu neće na pogreb Nemcova

02.03.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Ubojstvo glasnog kritičara Kremlja Borisa Nemcova ugasilo je svaku nadu u mirnu političku tranziciju u Rusiji i smjenu vlade predsjednika Vladimira Putina, rekao je u nedjelju Gari Kasparov, ugledni predstavnik ruske političke oporbe

Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama, rekao je da se ruska politička oporba suočava s mračnom budućnošću nakon ubojstva Nemcova u petak navečer nedaleko od Kremlja.

'Boris se nadao, uzaludno kao što nam je sada jasno, da će vidjeti neku vrstu mirne tranzicije u normalnu, demokratsku vladavinu', rekao je Kasparov u razgovoru za Reuters, opisujući Njemcova kao jednog od vodećih ruskih zagovornika nenasilnog političkog dijaloga.

'Sada ne vidim nikakvih izgleda da Rusija izađe iz Putinove brutalne diktature i pretvori se u nešto što bi barem sličilo na nešto što smo imali prije deset godina', dodao je Kasparov.

Nemcov je bio jedan od najuglednijih vođa podijeljene ruske oporbe, a ruske su vlasti sugerirale da sama oporba stoji iza njegova ubojstva kako bi stvorila mučenika i lakše se ujedinila.


Kasparov se međutim pridružio drugim pristašama Njemcova koji vjeruju da iza ubojstva stoje ruske vlasti koje su željele poslati poruku antiputinovskim aktivistima.

'To je signal svima koji su uključeni u oporbene aktivnosti', rekao je bivši šahovski svjetski prvak.

'Nećemo gubiti vrijeme sa sudskim progonima ... pretvarajući se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminirati', dodao je Kasparov.

On je rekao da nema tjelesne čuvare u Sjedinjenim Državama te da se ne osjeća kao da mu je život ugrožen sve dok se nalazi izvan Rusije. Također je dodao da se ne namjerava vraćati u Moskvu, čak ni kako bi u utorak nazočio pogrebu Nemcova.

'Ne kupujem karte u jednom smjeru', rekao je Kasparov.

Upitan ima li neku strategiju za svoj politički angažman u budućnosti, Kasparov je bio iskren: 'Nemam nikakvu strategiju. To nije partija šaha. U šahu postoje pravila.'

Dodao je da mu se čini da politički aktivisti u Rusiji nemaju puno prostora za razvijanje političke strategije. 'Kakvu političku strategiju možete imati ako možete biti ubijeni?', upitao se Kasparov.