REAKCIJA NA KOREJSKO-AMERIČKE VJEŽBE

Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete, prijeti nemilosrdnim udarima

02.03.2015 u 08:25

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa u Istočno more i zaprijetila da će izvesti 'nemilosrdne udare protiv SAD-a i Južne Koreje', javljaju agencije

Južnokorejska agencija Jonap javila je da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, što je razljutilo Pjongjang, izvještava agencija AFP, a prenosi B92net

'Situacija na Korejskom poluotoku ponovo je na rubu početka rata. Sredstva kojima bi se izborili s agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sljedbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima', navela je agencija KCNA riječi glasnogovornika Korejske narodne armije (KPA).

Zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD trajat će osam tjedana, velike su i u njima sudjeluje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika. Ovogodišnji manevri obuhvatit će u posebnom segmentu i kompjutorski simuliranu vježbu, a angažirane su zrakoplovne, kopnene i pomorske snage.

Glasnogovornik KPA te je vježbe nazvao 'opasnim nuklearnim ratnim vježbama za invaziju na Sjevernu Koreju', kao i 'neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga'.

'Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahtijeva da sve jedinice Korejske narodne armije postanu jedinice elitne Garde u potpunosti spremne za rat - politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu', poručio je Kim.

Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vrijeme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi zbog kojih uvijek dolazi do porasta tenzija na podijeljenom Korejskom poluotoku.