NESTALI, GRANICA, MANJINE

Dačić dolazi u Zagreb razgovarati o neriješenim pitanjima

01.03.2015 u 18:21

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dolazi 11. ožujka u posjet Zagrebu na razgovore o neriješenim pitanjima između Hrvatske i Srbije i budućoj suradnji dviju zemalja, potvrdio je u nedjelju Dačić i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Dačić je u uzvratni posjet Zagrebu trebao doći u studenom prošle godine, ali je on odgođen jer su hrvatske vlasti zamjerile Beogradu što se nije distancirao od huškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon privremenog puštanja iz haškog pritvora.

Potpredsjednik srbijanske vlade je na konferenciji za novinare najavio da će posjetiti Zagreb 11. ožujka na poziv šefice hrvatske diplomacije Vesne Pusić 'kako bi napravili iskorak u građenju što boljih odnosa'.

Dvoje dužnosnika razgovarat će o nerIješenim pitanjima iz prošlosti i o budućoj suradnji, doznaje Hina iz MVEP-a o susretu ministrice Pusić s Dačićem, koji je trenutno i predsjedavajući OESS-a.

Sudbina nestalih u ratu glavno je otvoreno pitanje u odnosima Hrvatske i Srbije, kao i kažnjavanje ratnih zločinaca na što ih je nedavno pozvao Međunarodni sud pravde u Den Haagu odbacivši uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

Odnosi dviju država zategnuti su u posljednje vrijeme i zbog srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti za suđene za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije. Zagreb traži da beogradske vlasti povuku sporni zakon i prijeti da će u suprotnom otežati put Srbije prema EU-u.

Hrvatska je od 1. srpnja 2013. punopravna članica EU-a, a Srbija se nada da će prva pregovaračka poglavlja s Unijom biti otvorena do kraja godine.

Dvije države imaju neriješenu granicu na Dunavu, a Zagreb traži i veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji, osobito u Vojvodini.

Dačićev službeni posjet Hrvatskoj prošlog je mjeseca najavio srbijanski premijer Aleksandar Vučić kada je u Zagrebu bio gost na inauguraciji nove hrvatske predsjendice Kolinde Grabar-Kitarović.

On se tada istaknuo da je njegov dolazak znak kako Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, osobito gospodarske.

'Pokrenuli smo i pitanje nestalih i rješavat ćemo ga', rekao je. 'Nitko ne želi štititi ni zločin ni zločince ni na jednoj strani', dodao je Vučić.

Grabar-Kitarović je u nedavnom intervjuu izjavila da je ohrabrena posjetom Vučića. 'Pružit ćemo Srbiji svu potporu na njihovom putu u članstvo u Europskoj uniji, ali i inzistirati na provedbi svih kriterija za članstvo, uključujući i položaj manjina', poručila je.