ZATAJILI IMIGRACIJSKOJ SLUŽBI

SAD deportira 150 državljana BiH osumnjičenih za ratni zločin

01.03.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Američke imigracijske službe mogle bi protjerati najmanje 150 državljana Bosne i Hercegovine koji žive na američkom tlu za koje sumnjaju da su sudjelovali u ratnim zločinima i etničkom čišćenju, napose za pokolj u Srebrenici 1995., piše u subotu The New York Times

Nekih 300 izbjeglica iz BiH uselilo se 90-ih godina u Sjedinjene Države pri čemu su zatajili sudjelovanje u ratu u BiH 1992-1995., pokazala je istraga imigracijske službe, piše subotnji njujorški dnevnik.

'Što više kopamo, to više dokumenata otkrivamo', rekao je Michael MacQueen, povjesničar i istražitelj u imigracijskoj službi.

Broj osumnjičenih mogao bi čak dosegnuti 600, od kojih su većina bivši borci u BiH.

Prema podacima koje su prikupile imigracijske vlasti, možda je polovica od 300 identificiranih državljana iz BiH, ili 150 osoba, moglo sudjelovati u srebreničkom pokolju u kojem je ubijeno gotovo 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Među osumnjičenim imigrantima, od kojih su brojni bivši vojnici u Bosni, su i nogometni trener iz Virginije, metalurški radnik iz Ohija te četiri zaposlenika casina u Las Vegasu.

'Ideja da se ljudi koji su počinili ta zla u Bosni mogu slobodno kretati i početi novi život mi je odvratna', rekao je MacQueen koji je istraživao nacističke zločince u SAD-u prije nego što se počeo baviti ratom u BiH.

Kada je više od 120.000 izbjeglica iz BiH sredinom 90-ih tražilo vizu za SAD, morali su dati podatke o sudjelovanju u vojnim operacijama i druge podatke koji bi mogli ukazivati da su sudjelovali u ratnim zločinima.

No, sustav je uglavnom počivao na iskrenosti tražitelja vize i njihove se izjave nisu temeljito provjeravale, piše NYT.

Istraga je počela u Bostonu prije više od desetljeća. Niz naznaka, među kojima je i knjiga novinara Boston Globea, potaknula je savezne agente u Massachusettsu 2004. da istraže građevinskog radnika Marka Boškića, optuženog za smaknuća u Srebrenici.

Osuđen je jer je zatajio svoju vojnu prošlost, prognan je u BiH i osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

Američki istražitelji pojačali su napore u istrazi i nakon Boškića 64 useljenika s Balkana prognano je iz SAD-a, piše NYT.