RAVNOPRAVNOST HRVATA

Hrvatski narodni sabor za federalizaciju BiH

28.02.2015 u 19:59

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH u subotu je u Mostaru usvojio deklaraciju kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH te federalizacija ove zemlje kako bi i Hrvati ostvarili jednakopravnost

Jednoglasnom potporom više od 400 izaslanika na zasjedanju prihvaćen je dokument kojim se zagovaraju ustavne promjene kojim bi Hrvati dobili jednakopravnost. Za svoje poteze dužnosnici HNS-a su dobili potporu predstavnika službenog Zagreba i političkih stranaka, hrvatskih udruga u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice i kulturno-znanstvenih institucija.

U deklaraciji se ističe kako je BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma neostvarena država koja ne zadovoljava interese naroda i građana koji u njoj žive te da su u njoj Hrvati u diskriminiranome položaju. Zbog toga je zatraženo održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se donio novi ustav koji bi doveo do preustroja zemlje umjesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica sukladno očekivanjima tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Strateškim prioritetom je u dokumentu ocijenjeno i članstvo zemlje u Europskoj uniji i NATO-u. Hrvatski član Predsjedništva koji je i predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.


'Mi vjerujemo da u ove dvije godine moramo završiti ono što nismo u posljednjih 20 godina od Daytona. Kroz izjavu koju smo nedavno potpisali u BiH otvorili smo se prema EU. Moramo u ovoj godini donijeti izmjene izbornog zakona koja bi bila najbolja za hrvatski narod kako bi bili jednakopravni, a onda provesti ustavne promjene', rekao je Čović.

Ocijenio je da je zajedništvo kroz nastup hrvatskih stranaka u okviru HNS-a donijelo Hrvatima najznačajniji rezultat zbog čega se bez Hrvata neće moći ustrojiti vlast ni na kojoj razini u BiH, ali niti provesti brojne reforme.

'Ovoga puta se bez predstavnika HNS-a ne može uspostaviti Vijeće ministara, Vlada FBiH i šest županija. To je kvaliteta odnosa koje smo gradili u HNS-u', rekao je Čović koji je na ovom šestom zasjedanju ponovno izabran za predsjednika organizacije koja okuplja gotovo sve hrvatske stranke u BiH predvođene s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan del Vechio rekao je na zasjedanju HNS-a u BiH kako službeni Zagreb podržava zahtjev hrvatskih predstavnika u toj zemlji za ostvaranje jednakopravnosti Hrvata.

'Tu vidim obvezu iz današnjih dokumenata da hrvatski predstavnici koji imaju legitimitet s posljednjih izbora prije svega definiraju ustavnu jednakopravnost Hrvata u BiH. Čelništvo hrvatske države stoji iza te i takve politike i stajat će i dalje', rekao je Del Vechio.

Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990., stranke koja uz HDZ BiH ima najveći utjecaj u HNS-u, dao je punu potporu deklaraciji te istaknuo da federalizacija BiH i njezin put k EU-u nema alternativu.

'Federalni ustroj BiH nema alternative i vrijeme je da se primijeni na cijelu BiH. Dok je ovako ustrojena BiH s Republikom Srpskom koja ima dominaciju Srba i Federacija BiH koja se pretvara u entitet s dominacijom Bošnjaka, Hrvati moraju imati instituciju koja će predložiti jasne strategije', rekao je Raguž.

Potporu HNS-u uputio je u pisanoj poruci i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je istaknuo kako je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO-a te je podupro sadržaj deklaracije.

'BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima', istaknuo je Karamarko u pismu koji smatra da odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlantskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe.

Na kraju zasjedanja, sabor HNS-a je prihvatio i izjavu o Domovinskom ratu u kojemu je istaknuto kako su Hrvati kroz Hrvatsko vijeće obrane i HercegBosnu obranili BiH.