UBOJSTVO PUTINOVOG PROTIVNIKA

Nemcov za tportal 2010: Ne želim krvoproliće i nasilan prevrat

28.02.2015 u 14:42

Bionic
Reading

'Zagovaram mirnu smjenu vlasti. Dobro znam rusku povijest krvoprolića i ne želim prizivati nasilne prevrate. No današnji vladari svojom pohlepom i cinizmom izlažu zemlju upravo takvoj opasnosti', rekao je ruski oporbeni lider Boris Nemcov u intervjuu u Moskvi 2010. nekadašnjem novinaru tportala Marku Stričeviću. Nemcov, koji je slovio za jednog od najžešćih kritičara Vladimira Putina, ubijen je noćas u Moskvi nedaleko od Kremlja i Crvenog trga

Prije više od četiri godine, nakon mnogo godina, ujedinila se ruska liberalna oporba i osnovala novu stranku. U razgovoru za tportal jedan od njenih vođa, bivši ruski vicepremijer Boris Nemcov dotaknuo se ruske (ne)demokracije, Vladimira Putina i etničkih nemira u Moskvi.

Sa Strankom narodne slobode ovaj bivši ruski vicepremijer naumio je krenuti na Dumu i Kremlj, nedaleko čijih mu je zidina nepoznati napadač okončao život. Nemcov je jedan od rijetkih koji se nije libio javno kritizirati Putina. To je njegovu stranku, kazao je tada za tportal, razlikovalo od drugih u oporbi.


'Od svih tih stranaka više nećete čuti da otvaraju goruće teme kao što su konkretni slučajevi korupcije u državnom vrhu, odnos Vladimira Putina i oligarha (Nemcov optužuje Putina da je novim multimilijarderima učinio svoje prijatelje Timčenka i Kovaljčuka, op. M.S.), odnos Putina i čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova… Šutnja o takvim problemima uvjet je da nastupate na televiziji. Od svih masovnih medija, mi se možemo osloniti na radiopostaje Svoboda i Eho Moskvy, zatim na nekoliko novina – Vjedomosti, Kommersant, Novaya Gazeta… To je otprilike to', govorio je Nemcov.

Iako su neki politolozi smatrali da liberalima treba novo lice, jer su Nemcov i bivši premijer Kasjanov bili u vrhu vlasti u 90-ima, ovaj oporbeni političar smatrao je da mu taj period političke karijere nije teret. 'Putinovska propaganda malo se razlikuje od Göbbelsove. Putin je nedavno u povodu osnivanja naše stranke komentirao da se 'oni koji su krali s Berezovskim žele vratiti na vlast jer im je ponestalo novca, pa bi željeli dalje rasprodavati Rusiju'. To je tolika manipulacija (prema nekim svjedocima, upravo je Nemcov 1997. spriječio Berezovskog da preuzme Gazprom, op. M.S.) da ćemo Putina tužiti za klevetu na sudu', kazao je tada našem novinaru.

Moskvu su tada potresale etničke napetosti i nasilne epizode. 'U recentnim događanjima vidimo propast nacionalne politike Putina i Medvedeva, kao i politike prema mladima. Čak su pokušali prebaciti odgovornost za ove nerede na Kasjanova, mene, 83-godišnju pravobraniteljicu Ljudmilu Aleksjevu i druge građane koji se skupljaju na protestima liberalne oporbe. To je toliko debilno i neinteligentno, ali, nažalost, to je razina na kojoj nam vlast danas komunicira', kazao je Nemcov.

'Zagovaram mirnu smjenu vlasti. Dobro znam rusku povijest krvoprolića i ne želim prizivati nasilne prevrate. No današnji vladari svojom pohlepom i cinizmom izlažu zemlju upravo takvoj opasnosti', zaključio je.