RASULO NA TRAČNICAMA

Zbog neplaćene struje u Sarajevu stali tramvaji

26.02.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Gradski promet u Sarajevu u četvrtak poslije podne više od sat vremen bio je u kolapsu nakon što je zbog nagomilanih dugova Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odlučila isključiti struju Gradskom prometnom poduzeću (GRAS), zaustavivši tako tramvaje i trolejbuse

Struja je isključena bez ikakve najave nešto prije 15 sati uoči najveće prometne gužve što je izazvalo vidljivo nezadovoljstvo među putnicima.

Sarajevo već godinama slovi kao grad koji vjerojatno ima najgori javni prijevoz u regiji a korisnici su prisiljeni voziti se u pretrpanim i neopisivo prljavim vozilima koja prometuju bez ikakvog reda vožnje.

Tramvaji su u prosjeku stari tridesetak godina, trolejbusi su tek nešto mlađi no uglavnom je riječ o rabljenim vozilima nabavljenim nakon rata a autobusni prijevoz temelji se na doniranim vozilima koja su odavno odradila svoj radni vijek.

Posljednja donacija rabljenih autobusa stigla je 2014. iz Turske a riječ je o vozilima koja ne zadovoljavaju ni minimalne ekološke standarde pa je Vijeće ministara BiH moralo donijeti posebne odluke kako bi ona uopće mogla biti uvezena u zemlju.

Ministar prometa Sarajevske županije Jusuf Bubica potvrdio je problem koji je zadesio GRAS u četvrtak, rekavši da se radi o "nepopravljivom gubitašu".

"Problem leži u činjenici da je GRAS nepopravljivi gubitaš jer ovakav kakav jest ne može stati na svoje noge", kazao je Bubica lokalnim medijima.

On je pojasnio kako je vlast do sada posredovala između Elektroprivrede BiH i GRAS-a ne bi li se omogućila obročna otplata duga no iz GRAS-a su, kako je naveo, propustili ispuniti preuzete obveze a dug se gomilao pa su na kraju na kratko ostali i bez struje.

Bubica se ranije zalagao da se nad GRAS-om proglasi stečaj i osnuje novo poduzeće na zdravim osnovama koje bi održavalo tramvajski i trolejbusni promet a da se autobusne i minibus linije dodjele zainteresiranim prijevoznicima pod koncesiju temeljem javnog natječaja.

Taj prijedlog nije prihvaćen a agonija GRAS-a se nastavila.