STROŽA PRAVILA BANKAMA

G20 postaje svjetska ekonomska vlada

25.09.2009 u 22:32

Bionic
Reading

Skupina 20 najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju (G20) postat će forum za upravljanje globalnim gospodarstvom, sile u nastajanju, poput Kine, imat će veću ulogu, a do kraja 2012. donijet će se stroža pravila za poslovanje banaka, doznaje se u petak iz nacrta službenog priopćenja sa summita u Pittsburghu, javile su agencije

ZAGREB - Dvodnevnim skupom u tom američkom gradu prevladavala je tema o oporavku i održivosti svjetskog gospodarstva, a osim najrazvijenijih zemalja svijeta glavnu su riječ vodile i buduće svjetske sile - Kina, Indija i Brazil, javlja Reuters.

Vođe najrazvijenijih svjetskih gospodarstava izrazili su uvjerenje da su dobili bitku protiv globalne financijske krize.

"Uspjelo je..., naš snažan odgovor zaustavio je opasan pad svjteske gospodarske aktivnosti i stabilizirao financijska tržišta", stoji u nacrtu priopćenju G20, javlja France Presse.

"Odlučni smo učiniti sve kako bi se osigurao snažan, trajan i uravnotežen gospodarski rast", dodaje se u tekstu.

Svjetski vođe, međutim, upozoravaju da osjećaj oporavka ne bi smio prijeći u pasivnost.

Inače, oko 10.000 prosvjednika protiv kapitalizma i summita G20 u petak se u povorci uputilo prema mjestu održavanja summita a snage sigurnosti su ih zadržale na oko 800 metara od centra u kojem su se okupili čelnici najvećih svjetskih gospodarstava.

Prosvjednici, među kojima su bili aktivisti za zaštitu okoliša, socijalisti, palestinci, Tibetanci, predstavnici sindikata i drugi, držali su natpise na kojima je stajalo 'Ne korporacijskoj pohlepi', 'G20 = smrt od kapitalizma' i druge poruke.

Prosvjedi su počeli u četvrtak na početku skupa čelnika 19 vodećih razvijenih gospodarstava i gospodarstava u razvoju, te Europske unije koji u četvrtak i petak raspravljaju o mjerama za izbjegavanje nove globalne gospodarske krize.

Policija je rekla da je do sada uhitila 80 osoba.