MILITANTI ISLAMSKE DRŽAVE

Bombama na rezidenciju iranskoga veleposlanika u Libiji

22.02.2015 u 17:15

Bionic
Reading

Dvije bombe eksplodirale su u nedjelju u Tripoliju, na ulazu u rezidenciju iranskoga veleposlanika u Libiji, ali nitko nije stradao, objavili su libijske službe sigurnosti, a u međuvremenu su odgovornost za eksploziju preuzeli militanti bliski Islamskoj državi.

Jedan predstavnik služba sigurnosti rekao je za tripolijsku televiziju al-Nabu da je rezidencija u središtu Tripolija bila u vrijeme eksplozije prazna.

'Postavljene su dvije naprave i nisu eksplodirale istovremeno. Smisao druge eksplozije bio je stvaranje zbrke', rekao je pukovnik Džuma al-Mašri iz nacionalne sigurnosne agencije.

I druge strane misije u prijestolnici, poput veleposlanstava Alžira, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, već su bile mete bombaških napada, također bez žrtava.

Skupina bliska Islamskoj državi na Twitteru je preuzela odgovornost za eksplozije.

Većina zapadnih zemalja i Ujedinjeni narodi lani su tijekom borbi između frakcija koje žele nadzor nad Tripolijem izvukli osoblje iz veleposlanstava. UN i Zapad priznaju libijsku vladu koja je prisiljena djelovati s istoka zemlje jer je Tripoli zauzela skupina Libijska zora koja nije međunarodno priznata, ali nadzire ministarstva, aerodrome i neka naftna postrojenja.

U siječnju je skupina odana Islamskoj državi upala u tripolijski luksuzni hotel Coronthiju i ubila devet osoba, među njima i petero stranaca.