PRIVATNI POSJET

Papa Franjo primio Angelu Merkel

21.02.2015 u 18:42

Bionic
Reading

Papa Franjo primio je u subotu u Vatikanu njemačku kancelarku Angelu Merkel te su istaknuli potrebu postizanja mirnog rješenja sukoba u Ukrajini, priopćila je Sveta Stolica

Njemačku kancelarku je u privatnom posjetu pratilo izaslanstvo s petnaestak ljudi, među kojima su bili njezin glasnogovornik Steffen Seibert i savjetnik za europske poslove Nikolaus Meyer-Landrut, navodi se u priopćenju.

Kancelarka, koja je u Rim stigla u petak navečer, neplanirano je odmah po dolasku posjetila Sikstinsku kapelu i Vatikanske muzeje, po istom izvoru.

Papa Franjo i Angela Merkel, kojoj je ovo treći susret sa Svetim Ocem, trebali su razgovarati o međuvjerskom dijalogu, o međunarodnoj situaciji, o sukobima te o ulozi Europe u svijetu, rekao je Seibert u petak. Kancelarka se sastala i s državnim tajnikom, mons. Pietrom Parolinom.

Kancelarka se nakon susreta s poglavarom Katoličke Crkve uputila u sjedište Zajednice svetog Egidija u Rimu gdje se treba sastati s njezinim osnivačem Andreom Riccardijem.

Ta je zajednica, veoma aktivna na međunarodnom planu, 2011. organizirala međureligijski susret u Muenchenu, u Njemačkoj, na kojemu je sudjelovala i Merkel.

Povezana je s Pravoslavnom Crkvom čiji čelnici sudjeluju na njezinim godišnjim skupovima a bila je aktivna na Balkanu i na Kosovu.

Zajednica svetog Egidija koju često nazivaju UN Trasteverea, po rimskoj četvrti gdje mu je sjedište, tihi je posrednik u sukobima budući da među članstvom ima velik broj uglednih osoba. Podupire ju Sveta Stolica, premda potonja ističe da je potpuno neovisna o njoj.