JOŠ MALO, PA NESTALO

Velika slovenska rasprodaja oružja: Tetejac za 60, a Schmeisser za 300 eura

18.02.2015 u 08:12

Bionic
Reading

U četvrtak će slovensko Ministarstvo obrane održati aukciju na kojoj će rasprodati viškove naoružanja. Na dražbi prodaje 46.000 komada starog oružja, a najviše ga je jugoslavenskog i sovjetskog podrijetla.

'Zaključili smo da je aukcija najbolji način da se riješimo odslužene i nekorisne pokretne imovine, pa i starog oružja koje već 20 godina konzerviramo, što nam predstavlja trošak', kazao je za ljubljansko Delo Željko Kralj, glavni logističar u slovenskom Ministarstvu obrane.

Među oružjem koje će se naći na aukciji u četvrtak su puške, mitraljezi, pištolji, ali i drugo oružje. Na licitaciji će se ponuditi i 270 odsluženih terenskih vozila, uglavnom marke "Puch" koje je vojska nabavila ranih 90-ih.

U ministarstvo obrane vjeruju da će za oružje dobiti oko 5 milijuna eura, a zainteresirani ga ne mogu kupiti pojedinačno nego u paketima, u kojima ima i na stotine komada oružja. Međutim, jedinične cijene svakako će privući kolekcionare.

Kupci će za njemački automat MP-40 popularno (i pogrešno) zvani Schmeisser, omiljeni rekvizit glavnih protagonista u partizanskim filmovima, morati izdvojiti 300 eura za svaki komad. No, to kupcima neće osobito teško pasti jer kolekcionari za takvo oružje u vrhunskom stanju nude i do 10.000 eura.

Među skupljim primjercima oružja, po 720 eura za komad prodaju se i puškomitraljezi M-53, koje su kao rekvizite u ratnim filmovima proslavili Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Po istoj toj cijeni na aukciji se prodaju i singapurske jurišne puške SAR-80. Tim je puškama pred osamostaljenje 1991. godine bila tajno opremljena tadašnja teritorijalna obrana Slovenije, a manji broj koristile su i postrojbe Zbora narodne garde, pa će biti zanimljive kolekcionarima s obje strane granice.

Nije vjerojatna mogućnost da bi netko mogao kupiti oružje, kako bi ga preprodao na neko od ratišta u svijetu, ocjenjuju slovenski vojni stručnjaci.

Vjeruje se da će najviše interesa, kao i do sada, za staro slovensko vojno naoružanje pokazati specijalizirana austrijska tvrtka Limex. Ona staro oružje kupuje u nizu država, a onda ga onesposobi i prodaje dalje kolekcionarima širom svijeta.