LEVERIĆ POBRAO POHVALE

Houston: Velik interes naftaša za novi natječaj u Hrvatskoj

17.02.2015 u 15:04

Bionic
Reading

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić sudjelovao je na ovogodišnjem summitu NAPE (North American Prospect Expo) u Houstonu, u kojem su brojne delegacije predstavile mogućnosti poslovanja u naftnom i plinskom sektoru. Upravo se takav tip međunarodne razmjene informacija pokazao uspješan i značajan na primjeru Hrvatske uoči prošlogodišnje objave natječaja za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva

Naime Alen Leverić je sudionicima prošlogodišnjeg summita NAPE predstavio natječaje za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, što je 'značajno doprinijelo kvaliteti procjene potencijala ugljikovodika zainteresiranih naftnih tvrtki'. Ove godine zamjenik ministra gospodarstva predstavio je dosadašnji napredak u tom području te daljnje planove i mogućnosti.

'Izuzetno mi je drago što mogu istaknuti da su se sve kompanije pozitivno izrazile o načinu na koji je Republika Hrvatska otvorila vrata tom važnom projektu za našu zemlju i to počevši od 2012, kad se krenulo u izmjenu zakonske regulative i izrade potpuno novog zakona, preko seizmičkih snimanja, samih natječaja i sada pregovora o ugovorima koji su u završnoj fazi', naglasio je zamjenik Leverić.

Podsjetio je da je 18. srpnja 2014. otvoreno i prvo od tri javna nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, a koje će se zatvoriti 18. veljače 2015. Poslije završetka nadmetanja stručno povjerenstvo će dati procjene i ocijeniti pristigle ponude, a Vlada donijeti odluku o izdavanju dozvola do lipnja 2015.

'Pohvaljeni smo zbog dosad dobro obavljenog posla, pri čemu moram naglasiti kako su svi zainteresirani sudionici posebno istaknuli da su se poštivali svi rokovi koje je Republika Hrvatska prezentirala i sama sebi zadala. Također, naši inozemni kolege i naftne kompanije s velikim interesom čekaju otvorenje novog kruga natječaja za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu', poručio je iz Houstona zamjenik ministra.

NAPE Summit Trade Show održava se svake godine u veljači te je prepoznat kao jedna od najvažnijih naftnih konferencija na svjetskoj razini. Ove godine gošća summita bila je i bivša guvernerica Aljaske, potencijalna kandidatkinja na predsjedničkim izborima Sarah Palin, a okupljeni naftaši dočekali su je uz ovacije. Nakon što je poručila da je 'zadovoljstvo opet biti u bratskoj državi Teksas', jednako je tako i ispraćena.

Priopćenje Ministarstva gospodarstva možete vidjeti ovdje