VOĐA OTVORIO DUŠU LARRYJU KINGU

Chavez: Plačem kad vidim nepravdu i gladnu djecu

25.09.2009 u 11:39

Bionic
Reading

U ekskluzivnom intervjuu popularnom američkom voditelju Larryju Kingu venezuelski predsjednik Hugo Chavez otvorio je dušu rekavši kako voli američki narod i njihovu kulturu, kako bi volio zaigrati bejzbol na stadionu Yankeesa te kako voli američkog glumca Charlesa Bronsona i pisca Walta Whitmana

Izrazio je veliku ljubav prema Isusu dodavši kako voli pjevati iako je svjestan da mu baš i ne ide najbolje.

U intervjuu je kontroverzni predsjednik pohvalio američko osiguranje koje ga je štitilo za vrijeme posjeta New Yorku rekavši kako je razgovarao s njima za vrijeme šetnje i kako su bili 'vrlo graciozni, vrlo sposobni i pažljivi te vrlo dragi'.

Osim o osobnim stvarima koje su mu drage, Chavez se dotaknuo i tema poput odnosa Venezuele i Amerike rekavši kako se nada poboljšanju odnosa s američkim predsjednikom Barackom Obamom, o Iranu, Izraelu i negiranju holokausta, pokušajima svrgavanja njega s vlasti i pokušaja atentata te o kritikama koje prima zbog svoje gladi za moći i pokušaja da ušutka svoje kritičare.

U emisiji Larryja Kinga Chavez je gostovao nekoliko sati nakon održanog govora pred Vijećem UN-a, u kojem je imao lijepe riječi za Obamu, kritične za određena područja američke politike.

Chavez: 'Volim Isusa'

- Ja sam čovjek s mnogo nedostataka. Volim. Pjevam. Sanjam. Rođen sam u siromašnom dijelu zemlje, na selu, sadio kukuruz i prodavao slatkiše koje je radila moja baka. Moja djeca, moje dvije kćeri su sa mnom i želim bolji svijet za moju unučad, za vašu unučad. Sada, oni me demoniziraju. Ali to je početak kampanje tih svjetova koji pokušavaju obraniti ono što se ne može obraniti - sustav koji uništava svijet. Ja sam kršćanin i želim pravdu i jednakost u svijetu jer je to jedini način na koji ćemo postići mir - rekao je Chavez na pitanje misli li da je pogrešno shvaćen na području SAD-a.

Dodao je da je kao mali bio ministrant u crkvi te kako voli Isusa i vjeruje u Boga rekavši 'plačem kada vidim nepravdu, djecu kako umiru od gladi'.

'Bush me htio ubiti'

Njegovo otvaranje duše po pitanju kršćanstva začudilo je mnoge s obzirom da su Crkva i sam papa Benedikt XVI. najveći kritičari njegove politike, a najveća zamjerka im je Chavezov pokušaj promjene zakona o zabrani pobačaja.

Govoreći o odnosima s Amerikom i njezinim predsjednikom rekao je kao želi 'odnos koji će se temeljiti na povjerenju, što do sada nije bilo slučaj'.

- Većina vlada u Americi stotine godina nije poštovala ljude iz Latinske Amerike. Sponzorirali su svrgavanja s vlasti, atentate. Dosta je bilo. Mi želimo biti braća i sestre. Želimo poštovanje i jednakost - zaključio je venezuelski predsjednik.

- Bushova administracija me htjela oboriti. Tražili su moje ubojstvo, nisu nas uopće poštovali. Vidio sam svoje ubojice. Bio sam zatvorenik Venezuele kojoj sam bio predsjednik. Odveli su me na obalu, debatirao sam s onima koji su me htjeli ubiti. Primili su naredbu da me smaknu, no u jednom trenutku skupina vojnika to je odbila. Nisu me ubili, ali vidio sam one koji su htjeli, a naredba je došla iz Bijele kuće - završio je Chavez.