U ZADNJI ČAS

I Petro Porošenko dolazi na inauguraciju u Zagreb

13.02.2015 u 12:56

Bionic
Reading

I ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u zadnji čas potvrdio je dolazak na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja će se održati u nedjelju u 12 sati na Markovu trgu Zagrebu, saznaje tportal

Ukrajinski predsjednik ipak je pronašao vremena za dolazak u Zagreb nakon što je u srijedu u Minsku dogovoreno primirje s proruskim pobunjenicima na istoku te zemlje gdje bjesni sukob. Primirje bi trebalo započeti upravo u nedjelju. U kontekstu odnosa Hrvatske i Ukrajine posljednjih se dana povlačila i vijest o hrvatskim dobrovoljcima koji se bore u sukobu u toj zemlji na ukrajinskoj strani zbog čega je upozorenjem Hrvatskoj reagiralo i rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Na inauguraciju Grabar Kitarović dolazak je potvrdilo 88 stranih delegacija, a među njima su i predsjednici Albanije Bujar Nishami, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Mađarske Janos Ader, Kosova Atifete Jahjaga, Slovačke Andrej Kiska i Slovenije Borut Pahor, članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović te premijer Srbije Aleksandar Vučić, a SAD će zastupati zamjenica američkog državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall.

Na inauguraciji Ive Josipovića bili su čelni ljudi Slovenije, Mađarske, BiH, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosova. Sjedinjene Američke Države predstavljao je pomoćnik državne tajnice, a Njemačku parlamentarni državni tajnik u saveznom ministarstvu obrane dok je na drugoj inauguraciji Stjepana Mesića nazočilo devet predsjednika država među kojima i Viktor Juščenko, tadašnji ukrajinski šef države.