PILOTKINJA - SIMBOL OTPORA

Rusi oslobađaju novu ukrajinsku heroinu?

12.02.2015 u 17:14

Bionic
Reading

Nakon cijelonoćnih pregovora u Minsku, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je objavio da će ukrajinska vojna pilotkinja Nadežda Savčenko biti uskoro puštena iz ruskog zatvora gdje se nalazi mjesecima

Činjenica da je Porošenko sudbinu 33-godišnjakinje stavio u središte pozornosti nakon pregovora o primirju u istočnoj Ukrajini, u ratu u kojemu je poginulo više od 5.000 ljudi, pokazuje koliko je važna postala Savčenko, koju su uhitili proruski pobunjenici i predali ju Rusiji.

Tijekom gotovo osam mjeseci u ruskom zatvoru, gdje štrajka glađu, izložena optužbi da je pomagala u ubojstvu dvaju ruskih novinara na istoku Ukrajine, Savčenko je postala ukrajinska heroina i simbol otpora ruskoj agresiji.

Na izborima u listopadu u odsutnosti je izabrana u parlament i imenovana članicom izaslanstva u parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe.

'Postavio sam pitanje puštanja Nadežde Savčenko i dobio sam obavijest da će se to dogoditi uskoro, nakon što se obavi medicinski pregled i završe preliminarni nalazi istrage', rekao je Porošenko novinarima u Minsku, gdje je s čelnicima Rusije, Francuske i Njemačke dogovorio prekid vatre na istoku Ukrajine.

'Tražio sam da se to dogodi odmah, a moj zahtjev su podržali francuski predsjednik i njemačka kancelarka. To je bilo naše zajedničko stajalište', rekao je.

Ruski odvjetnik Nadežde Savčenko, Mark Feigin, poručio je da je prerano za slavlje. Međutim, brzo puštanje na slobodu moglo bi spasiti ženu koja je izgubila 17 kilograma u dva mjeseca prosvjeda zbog, kako je rekla, apsurdnih i političkih optužbi.


Ruski istražitelji tvrde da je otkrila koordinate dvaju ruskih novinara koji su u lipnju usmrćeni granatom u Luhansku koji je pod kontrolom pobunjenika. Prijeti joj kazna od 20 godina zatvora.

Savčenko međutim tvrdi da nije kriva i da su je pobunjenici ilegalno odveli iz Ukrajine vezanih očiju i predali operativcima ruske obavještajne službe.

Sud u Moskvi ovog joj je tjedna produljio pritvor za tri mjeseca do 13. svibnja.

Kremlj, koji niječe uplitanje u nadležnosti ruskih sudova, nije komentirao slučaj, a Putin je u prosincu rekao kako sud treba odlučiti o njezinoj sudbini.

Njezina mlađa sestra Vera Savčenko opisala je kako je Nadežda, koja je 2003. i 2004. služila šest mjeseci u Iraku, na brzinu smršavjela.

'Uvijek je nosila broj dva puta veći od moga, a sad je mršavija od mene', rekla je Vera Savčenko ispred zloglasnog moskovskog zatvora Matroskaja Tišina, gdje je ovog mjeseca bila u prilici provesti jedan sat sa sestrom.

Savčenko pije dvije litre tople vode dnevno i prima infuziju glukoze, rekli su njezini odvjetnici i obitelj.