REGRUTIRANJE U HRVATSKOJ

S dva klika do fronte u Ukrajini

12.02.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Primjer Ive Dumančića, hrvatskog dragovoljca koji se otišao u Ukrajinu boriti, kako je rekao, iz ideala, a ne za novac, pokazuje kako se u Hrvatskoj već dulje vrijeme regrutiraju borci i svatko tko želi može prilično lako otići tamo. Iako je u četvrtak potpisanom sporazumu o primirju predviđen brz odlazak stranih boraca iz Ukrajine, teško je za očekivati da će odluka biti poštovana jer na proruskoj strani ima mnogo ruskih boraca, a na ukrajinskoj je međunarodna bojna Azov udarna snaga

'Na Wikipediji sam nešto čitao o desnom sektoru i Ukrajini. Vidio poveznicu društvene mreže, kliknuo i pronašao da je ubrzo neki sastanak tih dragovoljaca koji idu u Ukrajinu. Otišao sam na sastanak u jedan kafić na Kustošiji i to je sve', kazao je Dumančić u telefonskom razgovoru HRT-u iz Ukrajine.

I zaista, otići boriti se u Ukrajinu prilično je lako, za razliku od rata u Libiji kad su se kontakti za novačenje za borbu na Gadafijevoj strani skrivali, ili u još aktualnijoj Siriji. Jednostavnim pretraživanjem na internetu lako se dođe do facebook-stranice Podrška narodu Ukrajine na kojoj je poziv svim dragovoljcima koji se žele pridružiti ukrajinskoj revoluciji. Stranica ima više od 15 tisuća lajkova

U posljednjem postu objavljenom u srijedu navečer, dakle gotovo istovremeno dok se dragovoljac Dumančić telefonom iz Ukrajine javio za HRT, objavljen je poziv svima koji se žele pridružiti dragovoljačkoj pukovniji i boriti u istočnoj Ukrajini da imaju mogućnost pridružiti se 'Dragovoljačkom Ukrajinskom Odredu' stranke Desni sektor. Većinu boraca u postrojbi Azov čine stranci. Rusi je smatraju pronacističkom, a Jelena Jurišić s Hrvatskih studija, stručnjakinja za Rusiju, kazala je da je riječ o privatnoj vojsci moćnog ukrajinskog tajkuna. Na stranici stoji da je 'Bojna Azov' u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine.

U postu se navodi da trebate doći u Kijev, gdje će vas dočekati, smjestiti, obučiti na poligonu tijekom dva tjedna, i poslije toga možete krenuti za Donbas. Potrebni su osobni dokumenti, ali i rendgenski snimak pluća i nalazi na HIV i hepatitis. Na stranici se navodi i da se u Hrvatskoj priprema grupa ljudi koja će uskoro krenuti u Ukrajinu.

Novačenje u Hrvatskoj pokrenuo je Francuz Gaston Besson, dragovoljac Domovinskog rata.

Besson je u rujnu prošle godine dao opsežan intervju za Jutarnji list u kojem je javno objavio da okuplja borce za postrojbu Azov koja je stacionirana kod grada Mariupolja gdje se očekivalo otvaranje fronte, što se kasnije i dogodilo. Navodi se da nitko dobiva plaću, uključujući i Ukrajince da imaju vrlo ograničen proračun. Sve se temelji na idealima.


'Vi ćete dobiti ovdje samo probleme, rat, avanturu, možda i smrt, ozbiljnu ozljedu, ali sigurno također i velike uspomene i prijatelje za cijeli život', poručio je Besson znatiželjnicima. Njegove riječi potvrdio je za HRT u srijedu i Dumančić koji je kazao da je motiv bio pomoći ukrajinskom narodu i da ondje nema ni za cigarete. 'Plaće gotovo da i nema, a ako je bude, bit će najvjerojatnije oko 200 dolara', izjavio je.