OD NEDJELJE

Dogovoren prekid vatre u Ukrajini!

12.02.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Dogovoreno je primirje u Ukrajini nakon maratonskih pregovora u glavnom gradu Bjelorusije Minsku u kojima su sudjelovali šefovi država Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi primirje trebalo početi 15. veljače. 'Složili smo se oko glavnih točaka', kazao je novinarima u Minsku u četvrtak ujutro nakon završetka razgovora koji su počeli u srijedu navečer, javlja Sky News. Putin je dodao da je dogovoren prekid vatre, ali da službeni Kijev još uvijek odbija direktno pregovarati s pobunjenicima u Donjecku i Lugansku.


Kako je priopćio Kremlj, četvero čelnika potvrdilo je svoje poštovanje ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Reuters javlja pozivajući se na tweet glasnogovornika Angele Merkel da dogovor previđa povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Prema pisanju ruskih medija sporazum obuhvaća povlačenje teškog naoružanja, izlazak stranih boraca iz zemlje, kao i ustavne reforme u Ukrajini i davanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.
Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je postignut globalni dogovor o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi, kao i da su i pobunjenici pristali potpisati sporazum sa službenim Kijevom. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je između ostaloga kazao da je postignut dogovor o razmjeni ratnih zarobljenika. Navodno je dogovoreno i puštanje na slobodu Nadije Savčenko, ukrajinske pilotkinje koja se nalazi u zatočeništvu u Rusiji. Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.