'NI SNAGA NI JUNAŠTVO'

Nikolić otkrio zašto neće na inauguraciju Grabar Kitarović

11.02.2015 u 18:05

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu da 15. veljače neće nazočiti inauguraciji novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jer se toga dana obilježava dan državnosti Srbije te da neki drugi datum svečanosti u Zagrebu ne bi bio sporan

'Ne pokazujem ni snagu ni junaštvo što 15. veljače neću biti u Zagrebu. Nemam dilemu da je 16. ili 14., ali 15. veljače je dan državnosti Srbije', istaknuo je Nikolić za beogradski tjednik Novi magazin.

Srbijanski je predsjednik naveo da će na Dan državnosti Srbije položiti vijenac na grob Neznanom junaku na Avali, otkriti bistu Sokolov pogled na Domu Vojske, kao i da tog dana uručuje odličja zaslužnim građanima Srbije i nazoči prijamu u povodu tog državnog praznika.

'Svakako ne bih mogao ići u Zagreb, ali razmislio bih da li idem kad bi to bilo nekog drugog dana', rekao je Nikolić dodajući kako želi dobrosusjedske odnose Srbije i Hrvatske.

'Ne bih se osvrtao na packe, nepristojnosti, vulgarnosti, drskosti koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi ili ostale bez osude državnog vrha. Da se osvrćem, trebao bih prestati razgovarati s Hrvatima, ali nije to interes srpskog i hrvatskog naroda i to treba shvatiti i novi predsjednik Hrvatske', veli Nikolić.

On je ocijenio kako je svojedobno 'bio dobar domaćin predsjedniku Josipoviću' izrazivši očekivanje da će dobiti poziv za posjet Hrvatskoj.

'Ako nastavimo s ratovima, a rat u Hrvatskoj se vodi i danas, teško se možemo pomiriti. Kod nas je drugačije, Srbija se oslobodila ratova iako je primila mnogo prognanih, mnogo onih kojima je tamo netko poginuo. Posao i vlade i predsjednika je da ne postoji više stereotip o Srbiji, da Srbiju gledaju kroz ono što radimo', rekao je Nikolić.

Na upit što očekuje nakon presude Međunarodnog suda pravde da tijekom rata u Hrvatskoj ni Srbija niti Hrvatska nisu počinile genocid, Nikolić je odgovorio da je 'sud odlučio kako je odlučio'.

On je rekao da Međunarodni sud donosi 'odluke kako hoće, jer iznad njih nema nikog više'.

Nikolić je isto tako izjavio da s dužnosti predsjednika Srbije ne namjerava otići prije isteka mandata i da su priče o predsjedničkim izborima neutemeljene.