OBAMIN KOMPLIMENT

Mesić jedan od najboljih prijatelja SAD-a u NATO-u

24.09.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prenio snažnu potporu Hrvatske inicijativi američkog predsjednika Baracka Obame, koja je omogućila jednoglasno prihvaćanje rezolucije 1887 o sprečavanju širenja nuklearnog oružja i nuklearnom razoružanju

Mesić je u svom govoru odao priznanje SAD-u i predsjedniku Obami osobno na inicijativi da Vijeće sigurnosti raspravlja o krajnje osjetljivu pitanju neširenja nuklearnoga oružja.

'Ako nas ova sjednica odvede samo korak dalje na putu prema svijetu bez nuklearnoga oružja, svijetu što ste ga vi, gospodine predsjedniče Obama, upravo vizionarski postavili kao cilj kojemu trebamo težiti, onda smo uspjeli Hrvatska podupire napore protiv širenja nuklearnog oružja te smanjenje arsenala nuklearnih sila, što treba pridonijeti nuklearnom razoružanju', izjavio je u četvrtak predsjednik Stjepan Mesić nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na predsjedničkoj razini, na kojoj je prihvaćena rezolucija 1887 o neširenju nuklearnog oružja.

'Pridružujemo se svima onima koji traže da se ne širi nuklearno oružje, a da se sadašnje ograniči i da sve završi razoružanjem', izjavio je Mesić, istaknuvši da su rasprave bile vrlo ujednačene, odnosno da je inicijativa američkog predsjednika Baracka Obame, koji je predsjedao sjednicom, dobila opću potporu', rekao je hrvatski predsjednik.

Podsjetivši na stajalište Hrvatske kako uz afirmiranje uloge UN-a 'treba uložiti najveće napore da bi se ostvarilo najprije neširenje nuklearnoga oružja, a potom nuklearno razoružanje. S druge strane, uz još strože mjere općeprihvaćene međunarodne kontrole, treba zajamčiti svakoj zemlji pravo na miroljubivu uporabu nuklearne energije'.

Mesić i Sarkozy

Također ja kazao kako treba 'poduprijeti ugovorni multilateralni sustav nadzora nuklearnoga oružja i razoružanja, što uključuje strogu provedbu i pojačanu verifikaciju ugovornih obveza te pozvati sve članice UN-a da pridonesu aktivnostima u sprečavanju zloupotreba ugovora i jačanju protuproliferacijskih napora i sredstava'.

Napori prema ograničavanju, smanjivanju nuklearnoga naoružanja, a potom i prema razoružanju, dobili su nov, snažan poticaj najavom predsjednika SAD-a kako je njegov krajnji cilj svijet bez nuklearnoga oružja, rekao je Mesić.

'Slijedom te proklamacije, Vijeće sigurnosti UN-a danas treba poručiti svijetu kako postoji politička volja za vođenje politike koja pruža sigurnost svim zemljama i to bez nuklearnoga oružja', istaknuo je.

Hrvatski predsjednik izrazio je priznanje dugogodišnjim naporima sudionika kampanje za svijet bez nuklearnoga oružja, uključivo glavnoga tajnika UN-a, nevladine organizacije i aktiviste civilnoga društva te sadašnje i bivše političke čelnike, parlamentarce, znanstvenike, sindikaliste i studente.

Prije sjednice Vijeća sigurnosti predsjednik Mesić susreo se s predsjednicima SAD-a, Rusije i Austrije te predsjednicima vlada Velike Britanije i Japana.

Na pitanje novinara je li njegov govor u Vijeću sigurnosti bio oproštajni, s obzirom na svršetak mandata, Mesić je odgovorio kako se ne može sa sigurnošću reći da neće biti sazvana još neka sjednica Vijeća s predsjednicima država. Mandat Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a istječe na kraju ove godine.

Medvedev i Mesić

Predsjednik Mesić kazao je da je u dva navrata razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti UN-a susreo se i s britanskim premijerom Gordonom Brownom, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovom i drugim čelnicima.

Na upit o susretu s američkim predsjednikom, Mesić je kazao kako ga je na večeri koju je Obama u četvrtak priredio u muzeju Metropolitanu, supruzi Michelle predstavio kao 'jednog od najboljih prijatelja SAD-a u NATO-u'.

Rekao je da je o aktualnim pitanjima najviše razgovarao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom i drugim državnicima koje je zanimalo u kojem smjeru idu pregovori sa Slovenijom te da 'svi u potpunosti podupiru nastojanja da se to otvoreno pitanje sa Slovenijom jednom razriješi'.

Također je spomenuo da je razgovarao s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom