ODUZETA MU PUTOVNICA

Tokio spriječio novinara da ode u Siriju nakon smaknuća dvojice Japanaca

08.02.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Japan je oduzeo putovnicu svom novinaru koji je htio poći u Siriju, ocijenivši da se izlaže prevelikoj opasnosti pošto je skupina Islamska država (IS) odsijecanjem glave smaknula dvojicu Japanaca, pišu u nedjelju tamošnja glasila

Ministarstvo vanjskih poslova u subotu je prvi put odlučilo spriječiti nekog novinara da ode u ratnu zonu, pišu dnevni list Asahi Shimbun i drugi mediji.

Yuichi Sugimoto, 58-godišnji slobodni fotoreporter, planirao je ući u Siriju 27. veljače kako bi načinio snimke iz života izbjeglica.

‘Tijekom večeri mi je došao čelnik odjela za putne isprave u ministarstvu vanjskih poslova i oduzeo mi putovnicu’, rekao je za Asahi Shimbun.

Sugimoto koji već godinama izvještava iz Iraka i Sirije, napomenuo je da neće ići na područja pod kontrolom džihadista IS-a, dodaje agencija Kyodo.

‘Što je s mojom slobodom kretanja i informiranja?’, upitao se fotoreporter nezadovoljan odlukom vlasti.

IS je koncem siječnja odsijecanjem glave pogubio Japanca Haruna Yukawu, direktora omanje tvrtke koja pomaže Japancima u inozemstvu, a tjedan poslije i njegova sunarodnjaka Kenjija Gota, iskusnog novinara koji je pošao u potragu za njim.